Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kulinarski trikovi

Kada se u receptima koristi oštro, a kad meko brašno

Autor Sanja Belinić
Autor Sanja Belinić

Kada se u receptima koristi oštro, a kad meko brašno

Izvor: Foto: Shutterstock

Kada da upotrebite oštro, a kada meko brašno nije pitanje koje muči početnike u kuhinji, već i oni malo iskusniji ponekad se nađu u dilemi koje će koristiti u određenom jelu.

Iako ima i onih koji time ne razbijaju previše glavu, ponekad je zaista važno koristiti određenu vrstu brašna kako bi krajnji rezultat bio savršen.

U većini kolača i keksića tradicionalno se koristi pšenično brašno koje uopšteno delimo na glatko i oštro, a dobijaju se finim mlevenjem pšenice. Svakako treba napomenuti da je lišeno većeg dela vitamina i minerala, ali prednost im je što su idealna za pečenje.

Iako je vizuelno razlika između oštrog i glatkog brašna zaista mala, ipak je potrebno koristiti određenu vrstu brašna da biste dobili zadovoljavajući proizvod.

Tako se recimo za razvučeno testo poput onog za bundevaru, sirnice i štrudle koristi meko brašno, isto kao i kod pripreme hleba i peciva kao i lisnatog testa. Oštro brašno je idealno za recimo njoke, kolače od dizanog testa, prhke kolače, pohovanje…

Oštro brašno:

Kolači od dizanog testa

Njoke

Uštipci

Pohovanje

Keks

Palačinke

Koristi se za prhke kolače

Biskvite

Kuvano testo (za princes krofne, profiterole, eklere)

Zgušnjavanje jela i sosova

Meko brašno:

Hleb

Peciva

Savijače

Krofne

Testenine

Mafini

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stil.kurir.rs

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti