Pripremite najukusnije poslastice uz pomoć ovog testa.
Kuvano testo
Kuvano testo se kod kuvara smatra magičnim. To je zbog toga jer je lagano i vazdušasto, i od njega se prave krofne, tulumbe, ekleri, đevreci itd. Ono je veoma lako za pripremu i omiljeno je mnogim domaćicama. Nije potrebno mešenje i razvlačenje.
Kod kuvanog testa utisak ostavlja zapremina, koju dobija prilikom termičke obrade. To je zbog toga što sadrži mnogo vode, koja se pretvara u paru tokom termičke obrade i testo se podiže visoko nagore. Osnovni sastojci kuvanog testa su brašno, voda, ulje i jaja. U retkim slučajevima se stavlja i kvasac.
Priprema se tako što stavljamo vodu sa uljem da provri. Nakon toga dodajemo prosejano brašno i mešamo intenzivno drvenom kašikom dok smesa ne postane homogena i glatka.
Kad bude gotovo, ostavljamo da se ohladi. Dodajemo jaje i mešamo dok se smesa potpuno ne integriše. Stavljamo drugo, mešamo, stavljamo i treće i tako dok ne potrošimo odvojena jaja.
Pareno testo
Pareno testo je veoma lako za pripremu i slično je kuvanom.. Za razliku od kuvanog, parenom testu su potrebne tačne proporcije za pripremu.
Šerpu skidamo sa vatre. Dodajemo celo brašno odjednom. Mešamo energično drvenom kašikom dok smesa ne postane gusta i glatka i počne da se odvaja od posude. Testo vraćamo na vatru na još minut-dva, ne prestajemo da mešamo.
Kad počne da dobija belu koricu po dnu, gotovo je. Ostavljamo da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga testo prebacujemo u posudu i mikserom ili multipraktikom, ili ručno dodajemo jedno po jedno jaje. Mešamo neprestano.
Testo treba da upije jaja jedno po jedno, pre dodavanja sledećeg. Dobijeno testo treba da bude mnogo meko i lepljivo. Treba opušteno da pada sa kašike, ali ne i da se razliva. Ako bude mnogo gusto, dodajte još malo jaja.
Korisite za kolače, eklere, princes krofne, ali i kao osnovu za predjela - punjena različnim slanim nadevima i paštetama.
Izvor: Bonapeti.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem