Uvijanje pite u krug je jedan od mnogo načina pripreme ovog tradicionalnog jela.
Ima mnogo varijanti pite - prelivena, iskidana, tradicionalna, uvijena, na ružice, gužvana, novogodišnja, laka i lenja i još mnogo drugih. Za ovaj način pripreme potrebni su vam apsolutno isti sastojci kao i za svaku drugu pitu: pakovanje kora za pitu, kiselo mleko, jaja, sir, gazirana voda, soda bikarbona ili prašak za pecivo, maslac. Prvo treba da napravite smesu za nadev pite.
Način uvijanja pite je lak, uzmite kore za pitu, a ako su veoma tanke, možete koristiti po 2 kore. Premažite ih delom smese, tako što vodite računa da vam nadev bude dovoljan za celo pakovanje kora koje ćete pripremati. Smesu za nadev rasporedite na celoj površini kore, koju ste prethodno premazali sa malo maslaca i odozgo stavili vaš omiljeni sir.
Šta je pita bez sira?
Jedno tradicionalno jelo ne može da se zamisli bez tradicionalne namirnice, a šta je lepše od pravog, domaćeg sira. Kada je kora premazana i kada ste posuli izmrvljeni sir, počnite da umotavate koru od jednog kraja ka drugom, dok ne dobijete lep i čvrst rolat.
Rolat postavite u tepsiju u obliku puža, a sledeću koru samo nastavljate tamo gde se završili sa prethodnom i tako ćete dobiti izgled tradicionalne pite savijače. Pre nego što je ispečete, stavite odozgo male komadiće maslaca za hrskavu koricu.
Izvor: Bonapeti.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus