Masnoća nakupljena na rerni, prljavoj sudoperi, neurednom frižideru i svim uglovima za koje inače nemamo vremena kad čistimo kad-tad počnu da nam smetaju i jednostavno moramo očistiti i taj deo. Čišćenje kuhinje može trajati satima ako želite nekoliko puta godišnje da uradite sve što treba, pa je svaki trik za brže obavljen posao dobro došao.

Svakodnevni užurbani ritam ne ostavlja nam previše vremena da bismo, primera radi, nakon svakog kuvanja detaljnije čistili pa je zgodno s vremena na vreme zasukati rukave i oprati sve one delove kuhinje koji su zapušteni.

Šporet

Sklonite plinski gorionik i ako su jako prljavi, napravite pastu od malo soli, sode bikarbone i vode, pa nanesite i pustite da odstoji kratko pre ribanja. Kada sklonite poklopce gorionika, ostaće mala udubljenja u kojima se takođe skuplja prljavština, baš kao i oko dugmeta za paljenje i regulaciju jačine vatre. Te ćete delove najbolje očistiti štapićima za čišćenje uva. Umočite ih u sirće i prebrišite unutrašnjost ispod poklopca gorionika, ali i oko dugmeta za paljenje vatre.

Gornji elementi

Kod kuvanja i stvaranja pare gornji se elementi prljaju više od onih dole, posebno njihovo dno. Ako se malo sagnete i bolje pogledate, videćete prljavštinu, posebno u blizini šporeta. Sitne masnoće najbolje ćete rastopiti sirćetom i sunđerom koji ima grubu površinu. Posle sve prebrišite vlažnom krpom.

Fuge na pločicama

Kod čišćenja pločica nema drugog rešenja nego dobro stisnuti i ribati, posebno kod šporeta jer tamo su uvek najprljavije. Fuge su mnogima prava noćna mora. Napravite rastvor od 3/4 šoljice hidrogen peroksida i pola šoljice sode bikarbone, pa uz četkicu za zube vratite fugama stari sjaj.

Frižider

Prvo izbacite sve namirnice s dotrajalim rokom trajanja i ostatke hrane. Toplom vodom i pamučnom krpom prebrišite unutrašnjost, pa spoljna vrata frižidera. Vratite namirnice. U zavisnosti od nakupljenih mrvica i mrlja, možda ćete biti pre gotovi ako, primera radi, posude za voće i povrće izvadite iz frižidera i operete u sudoperi pa neka se suše dok ne očistite ostatak frižidera.

Sudopera, slavina i radne površine

Napravite rastvor od sirćeta i vode pa nanesite na radne površine, detaljno prebrišite sve do sudopere i slavine, a soda bikarbona je poput abrazivnog sredstva za nakupljenu prljavštinu. Isperite i prebrišite vlažnom pa suvom pamučnom krpom. Najbolje je da sudoperu ostavite za kraj jer ćete koristiti vodu tokom čišćenja.

Detaljno čišćenje sudopere potrebno je barem jednom nedeljno jer u njemu perete sirovo meso i razne namirnice, ali i posuđe pa se sve to na kraju skuplja u odvodu. Samu sudoperu lako ćete oprati klasičnim sredstvima ili onim prirodnim poput sirćeta, sode bikarbone i limuna. Odvod je najbolje pročistiti kombinacijom sode bikarbone i sirćeta. Sipajte sodu bikarbonu, pa dolijte sirće i pustite da se peni. Možete to i ponoviti pa zatim zaliti vrućom vodom. Na kraju dečijom četkicom za zube izribajte unutrašnjost.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: tportal.hr