Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti za pravilno zamrzavanje hrane

Savladajte osnove zamrzavnja namirnica - kako izabrati ambalažu, da li hranu pripremati pre zamrzavanja i koliki je rok trajanja zamrznute hrane.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Zamrznuta hrana može biti jednostavnija za upotrebu i brzo se priprema. Ali kako bi se potpuno oslonili na hranu koja vas čeka u zamrzivaču, neophodno je da je pripremite za zamrzavanje i skladištite na pravi način.

Izbor ambalaže. Izbor odgovarajuće kese ili posude je izuzetno važan za optimalno čuvanje namirnica. Važno je da je oko hrane što manje vazduha, pa se odlučite po mogućstvu za vakuum posude.

Kontrola porcija. Ukoliko na rasporodaji kupite više mesa nego što vam je u tom trenutku potrebno, rasporedite ga u više pojedinačnih porcija. Jednom odmrznuto meso, nije preporučljivo ponovo zamrzavati, pa su male porcije zamrznute hrane zgodnije za upotrebu.

Priprema pre zamrzavanja. Ukoliko neke namirnice pripremite pre zamrzavnja, poput povrća ili jabuka, mogu zadržati specifičan ukus. Zato ih na brzinu blanširajte pre stavljanja u zamrzivač. Bobičasto voće je najbolje ne obrađivati pre zamrzavanja, ali treba voditi računa o njihovom skladištenju. Najpre ih zamrznite na ravnoj površini, pa stavite u kesu i odložite opet u zamrzivač.

Označite datum. Samo zbog toga što je u zamrzivaču, ne znači da hrana tu može neograničeno i bez posledica da bude čuvana. Uglavnom, meso može da bude zamrznuto između 3 i 5 meseci, povrće oko 2-3 meseca i voće do 3 meseca. Zbog toga je najbolje da na ambalaži bude napisan datum kada je hrana stavljena u zamrzivač.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti