Svi znamo da lepota dolazi iznutra. Međutim, u slučaju ribe to baš i nije potpuno tačno. Svežinu ribe određuju oči, koža, miris i opšti izgled. Evo kratkog vodiča za odabir sveže ribe.

Oči. Sveža riba ima bistre oči, dok zamućene predstvaljaju znak da je proizvod nešto stariji. Ukoliko su oči upale, znači da je riba više vremena provela na ledu negu u vodi pre nego što ste je kupili.

Miris. Sveži morski plodovi imaju jak miris mora i soli, koji nije neprijatan.

Koža. Neujednačene boje na koži ribe nisu nikako odraz njene svežine. Takođe, ukoliko vam prodavac dozvoli, dodirnite kožu ribe. Ukoliko pri pritisku koža ulegne i ne vrati se odmah u prvobitno stanje, to je znak da nije sveža.

Žive ribe. Ukoliko kupujete ribe iz bazena, izaberite neke koje su življe i pokretniije. Isto važi i pri kupovini živih jastoga ili kraba.

Škrge. Kod svežih riba, škrge su crvenkaste, a ne braon boje.