Svima se desilo da pri prikupljanju sastojaka za recept koji žele da isprobaju uoče da prašak za pecivo ili nemaju ili je istekao rok trajanja. Pre nego što počnete žustro da tražite svoje ključeve, razmislite o zameni ukoliko imate nekoliko stvari pri ruci. Ali zapamtite: pečenje je nauka i da bi vam recept uspeo treba tačno da ga sledite.

Šta je tačno prašak za pecivo?

Čest sastojak recepata za pečenje, prašak za pecivo, je kombinacija sode bikarbone i kiseline. To je sredstvo za narastanje testa koje se koristi kada pravite razna peciva ili kolače.

Koji je rok trajanja praška za pecivo?

Rok trajanja praška za pecivo je oko 12 meseci, ali može proći samo šest meseci nakon otvaranja. Obavezno čuvajte prašak za pecivo na hladnom i suvom mestu i uvek proverite datum upotrebe pre nego što počnete da ga koristite.

Utvrdite da li je vaš prašak za pecivo efikasan?

Prašak za pecivo može izgubiti svoju efikasnost za samo šest meseci. Ako imate sumnju,  ovaj jednostavan test će vam omogućiti da vidite da li prašak za pecivo i dalje radi svoj posao: pomešajte 1/2 kašike praška za pecivo sa 1/2 šolje vruće vode. Ako smesa ne stvara mehuriće, bacite je.

Zamena za prašak za pecivo: kremfix i soda bikarbona?

Kremfix u kombinaciji sa sodom bikarbonom je jedan od najboljih načina da zamenite prašak za pecivo. Da biste zamenili 1 kašičicu praška za pecivo, kombinujte 1/4 kafene kašike sode bikarbone sa 5/8 kremfixa.

Kako se mlaćenica koristi kao zamena prašku za pecivo?

Kiselost u mlaćenici omogućava sličan rezultat kao prašak za pecivo, zato mu je i dobra zamena. Da biste zamenili 1 kašiku praška za pecivo, kombinujte 1/2 šolje mlaćenice (mlaćenca je mleko koje ostaje prilikom izrade putera i najsličnija je jogurtu) i 1/4 kašike sode bikarbone. Smanjite ostale tečnosti u receptu za 1/2 šolje kako biste održali željenu konzistenciju.

Da li  kiselo mleko može da se koristi kao zamena prašku za pecivo?

Možete. Isto kao kod mlaćenice i kiselo mleko ima neophodnu kiselost koja može uspešno da zameni prašak za pecivo. Da biste zamenili 1 kafenu kašiku praška za pecivo, kombinujte 1/2 šolje kiselog mleka i 1/4 kašike sode bikarbone. Smanjite ostale tečnosti u receptu za 1/2 šolje kako biste uspeli da povežete sve sastojke.

Kiselo mleko možete da napravite i tako što dodate 1 kašiku limunovog soka u 1 šolju mleka i ostavite ga da odstoji 2 minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs