Ne postoji domaćica koja u svojoj kuhinji nema bar jednu dasku za sečenje. Daske su neophodan dodatak svakoj pripremi jela, ali se na njima i zadržavaju bakterije. Ako imate drvene daske to je veći rizik. Pošto ne možete da ih perete u mašini za sudove sigurno koristite sunđer, deterdžent i vruću vodu. Bitno je da nakon toga dasku isperete dobro. Ali postoji prirodniji način za čišćenje koji će vam sigurno više odgovarati, a te namirnice imate kod kuće.

Kako je očistiti - limun i so

Ako imate u kuhinji limun i so to je odličan način da očistite vašu dasku za sečenje. Ne samo da će biti čista nego je i to bolje održavanje što se tiče higijene, a ostaće osvežavajući i čist miris limuna. Prvo što trebate da uradite je da po celoj površini daske prospete malo soli. Zatim uzmite limun, prepolovite ga, pa tim polovinama istrljajte so po površini daske. Nakon što pređete celu dasku i ona bude prekrivena solju i sokom limuna, ostavite je da odstoji 5 minuta. Posle je samo isperite čistom vodom i ostavite da se osuši.

Održavanje daske nakon pranja

Da biste izbegli pucanje drvene daske, idealno rešenje za to je da je nauljite nakon pranja. Naravno, nema potrebe nakon svakog pranja, već jednom mesečno. Jako je bitno da daska bude čista i na nju uz pomoć ubrusa kružnim potezima nanesite ulje. Koristite samo ulje koje je napravljeno za premaz drveta koje dolazi u kontakt sa hranom. Nemojte bilo koje ulje. Kada je nauljite, ostavite dasku da upije. Možete ostaviti i preko noći, a kada ulje lepo upije prebrišite je krpom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs