Nekada nije pitanje ni vremena već su se ljudi odvikli od ove zdrave i korisne navike. Tanjir supe zdravlje znači... Pospešuje probavu, daje hranljive sastojke našem organizmu, leči od mnogih bolesti.

Ako želite da dobijete najbolju domaću supu morate da sledite sledeća pravila:

- Supa se pravi od starije živine ili goveđeg mesa, a ako možete da nađete šuplje goveđe kosti tim bolje. Za čorbe se uvek bira mlado meso, piletina i teletina.

- Da bi supa imala jak ukus potrebno je da meso i zelen stavite u hladnu vodu da se kuvaju. Za blaži ukus supe, a jači mesa stavite ga u vruću vodu i kuvajte.

- Najbolja supa je kad se pomešaju dve vrste mesa, govedina i parče piletine.

- Osim mesa dobru supu ne možemo zamisliti bez povrća kao što je šargarepa, peršunov koren, peršunov list, paškanat, celer, a so i biber stavljate po ukusu.

- Količina mesa zavisi od broja ukućana, a od prilike ide 150 g po osobi.

- Kad se sve stavi u lonac pojačati vatru dok sve ne proključa, a potom poklopiti i pustiti da se kuva oko 1 sat.

-Posebnu aromu domaćoj supi uvek daje crni luk. Očišćenu glavicu prepolovite na pola i blago zapeći direktno na ringli. Tako zapečen luk dodate u šerpu.

- Nikada ne dolivate u supu hladnu vodu, već uvek vruću, pa nastavite proces kuvanja. Da bi sve bilo dobro skuvano potrebno je kuvati bar 2 sata.

- Uvek supu procedite, da biste ostranili parčiće od mesa koji plivaju najčešće po površini šerpe i da vam supa ne bi bila mutna.

- Skuvano povrće i meso procedite i u preručite u drugu posudu, a vodu od kuvanja, to jest supu, začinite biberom i dodajte rezance.

- Kuvano povrće i meso poslužite uz supu, zdravo je i ukusno.

Ukoliko poštujete ove osnove za najbolju domaću supu sigurno ćete postati pravi majstor u pripremi prave domaće supe.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs