Grašak ima izuzetne hranljive vrednosti i mnogima je u kategoriji omiljenih kuvanih jela. Ali uvek postoje nedoumice oko toga koliko dugo se on kuva. Ovde govorimo o svežem, tek ubranom grašku, ne onom zamrznutom koji se kupuje u prodavnici i koji je delimično već pripremljen.

U zavisnosti od vrste graška, ponekad je potrebno više vremena da se grašak skuva - nekada i 2 pa i 3 sata. Ako voda ispari, dodajte vruću vodu. Da biste sačuvali zelenu boju graška dodajte prstohvat šećera tokom kuvanja i lagano promešajte.

Zamrznuti grašak se kuva na isti način kao i svež, ali uvek proverite da nema zaostalih tvrdih zrna graška. Grašak se u principu zamrzava odmah nakon branja i to omogućava da ostane koristan i ukusan, čak i zamrznut.

U grašak možete dodati suncokretovo ulje ili maslac za brže kuvanje. Penu koja se napravi tokom kuvanja uklonite kašikom. Na kraju kuvanja se stavlja so. Gotov grašak može da se čuva 2 dana u frižideru pre upotrebe i jela.

Klasičan kuvani grašak

Potrebno je:

– 1 kg graška šećerca

– 1-2 šargarepe

– 1 glavica luka

– ulje

– 1 zelena paprija

– 1 svež paradajz

– 2 sitno sckana krompira

– začin peršunov i celerov list

Priprema:

Luk sitno iseći i propržiti na ulju pa dodati šargarepu na isečenu na kolutove, dodati grašak i dinstati na tihoj vatri dodajući polako pola šoljice vode. Kasnije dodati i seckan mlad krompir i zelenu papriku. Tako polako dinstati oko 40 min pa dodati sečen paradajz, malo začina, soli i na kraju seckan celerov list i peršun.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs