Grašak ima izuzetne hranljive vrednosti i mnogima je u kategoriji omiljenih kuvanih jela. Ali uvek postoje nedoumice oko toga koliko dugo se on kuva. Ovde govorimo o svežem, tek ubranom grašku, ne onom zamrznutom koji se kupuje u prodavnici i koji je delimično već pripremljen.
U zavisnosti od vrste graška, ponekad je potrebno više vremena da se grašak skuva - nekada i 2 pa i 3 sata. Ako voda ispari, dodajte vruću vodu. Da biste sačuvali zelenu boju graška dodajte prstohvat šećera tokom kuvanja i lagano promešajte.
Zamrznuti grašak se kuva na isti način kao i svež, ali uvek proverite da nema zaostalih tvrdih zrna graška. Grašak se u principu zamrzava odmah nakon branja i to omogućava da ostane koristan i ukusan, čak i zamrznut.
U grašak možete dodati suncokretovo ulje ili maslac za brže kuvanje. Penu koja se napravi tokom kuvanja uklonite kašikom. Na kraju kuvanja se stavlja so. Gotov grašak može da se čuva 2 dana u frižideru pre upotrebe i jela.
Klasičan kuvani grašak
Potrebno je:
– 1 kg graška šećerca
– 1-2 šargarepe
– 1 glavica luka
– ulje
– 1 zelena paprija
– 1 svež paradajz
– 2 sitno sckana krompira
– začin peršunov i celerov list
Priprema:
Luk sitno iseći i propržiti na ulju pa dodati šargarepu na isečenu na kolutove, dodati grašak i dinstati na tihoj vatri dodajući polako pola šoljice vode. Kasnije dodati i seckan mlad krompir i zelenu papriku. Tako polako dinstati oko 40 min pa dodati sečen paradajz, malo začina, soli i na kraju seckan celerov list i peršun.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus