S obzirom na trenutnu situaciju sa koronavirusom treba posvetiti posebnu pažnju čišćenju kuće, ali i ličnoj higijeni.
Zbog činjenice da koronavirus ostaje na mnogim različitim površinama briga o čistoći nam je sada prioritet.
https://www.stvarukusa.rs/zanimljivosti/koliko-dugo-se-virus-korona-zadrzava-na-drvetu-plastici-teflonu-keramici/
Pre nego što počnete sa temeljnim čišćenjem vašeg doma, treba da znate kako se još možete zaštiti od virusa da na primer ukoliko ste bili napolju, nakon povratka u stan/kuću treba temeljno oprati ruke i pažljivo obrisati cipele i ne hodati sa njima u stanu. Takođe torbe za kupovinu ne treba postavljati na kuhinjske ploče, samo na podu hodnika. Stan takođe treba često provetravati.
Šta sve treba dezinfikovati u stanu?
Najviše pažnje treba posvetiti mestima koja najčešće dodirujemo. Kvake na vratima i omarima, prekidači za svetlo, tasteri na kućnim aparatima. Takođe je potrebno dezinfikovati telefon kao i slavine u kupatilu i kuhinji.
https://www.stvarukusa.rs/trikovi/kako-da-napravite-asepsol-u-kucnim-uslovima/
Sredstva za čišćenje sa hlorom takođe su važna tokom temeljnog čišćenja. Ako želimo efikasnije čišćenje, možemo posegnuti za etilnim alkoholom (iznad 60%).
Kod kuće možete pripremiti tečnost za dezinfekciju koristeći prave sastojke.
- 833 ml alkohola
- 42 ml vodonik peroksida
- 14,5 ml glicerina
- 110 ml prokuvane vode
Tako pripremljena tečnost može se sipati u bocu sa raspršivačem. Ako perete i dezinfikujete odeću, ne zaboravite da koristite mnogo višu temperaturu od 60C. Isto se odnosi i na dezinfekciju pribora i posuđa.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus