Bliži nam se Uskrs i omiljena aktivnost tog praznika - farbanje jaja.

Ali, pored lepog izgleda uskršnjih jaja, važno je da vodimo računa i o zdravlju. Pošto farbana jaja uglavnom dugo stoje - prvo čekajući od petka do nedelje, a zatim stoje na stolu dok se ne pojedu (bar 2-3 dana), prenosimo vam nekoliko najvažnijih saveta za kupovinu:

  • Kupujte čista i neoštećena jaja
  • Najbolje ih je kuvati 12 minuta od trenutka ključanja
  • Ako ne farbate jaja prirodno (namirnicama), kad kupujete boje u kesicama, uzimajte one koje su označene kao prehrambene boje
  • Sirova jaja su potencijalan izvor salmonele, pa se savetuje da ih pre kuvanja i ukrašavanja operete mlakom vodom
  • Ofarbajte onoliko jaja koliko ste sigurni da će se pojesti kako ih ne biste posle bacali
  • Jaja koja su ofarbana, neoljuštena i bez oštećene ljuske, a stoje nekoliko sati na sobnoj temperaturi ili su nekoliko puta vađena iz frižidera, trebalo bi da pojedete u roku od jednog do dva dana
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs