Vanila se najčešće upotrebljava u pripremi poslastica, a zajedno sa šafranom, kardamonom i zelenim biberom spada u najskuplje začine. Ona jelima daje prijatnu aromu, a u kulinarstvu se najčešće koristi štapići vanile ili ekstrakt, mada se kao njena zamena jelima dodaje i vanilin šećer.
Ukoliko želite da obogatite svoju kulinarsku riznicu domaćih proizvoda i vanilinom esencijom potrebno vam je 2, 5 dl votke i 3 šipke vanile. Umesto votke možete da koristite i burbon, tamni rum i tekilu.
Oštrim nožem ili kuhinjskim makazama rasecite vanilu po dužini, ostavljajući oko 6-7 cm pri kraju nerazrezanu. Stavite šipke vanile u teglicu i prelijte ih votkom, da ogreznu u tečnosti.
Dobro zatvorite poklopcem i jako prodrmajte teglicu. Stavite na tamno mesto, ali bar jednom nedeljno teglicu dobro izmućkajte.
Ostavite da stoji 6 nedelja, pa posle toga procedite kroz najfiniji filter za kafu (da biste odstranili sva vlakna iz tečnosti). Proceđenu tečnost sipajte u tamne flašice i držite ih u frižideru.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus