Citrusi su odličan izvor vitamina. Uglavnom ih jedete sveže, pravite ceđene sokove ili koristite kao dodatak kolačima. Ali koru citrusa takođe možete iskoristiti za kuvanje ili dekoraciju.

Kora citrusa može biti izvrstan dodatak sosovima ili marinadama i može da pojača njihov ukus. Takođe korom citrusa možete dekorisati sladoled, tortu ili kolače, a možete je i kandirati.

Priprema:

Koru citrusa isecite na tanke štapiće (široke oko 5 mm), potopite ih u vodu i pustite da odstoje 2-3 dana. Vodu menjajte 2 puta dnevno. Treći dan koru ocedite i skuvajte dok ne omekša. Dodajte šećer i kuvajte dok sva voda ne ispari. Zatim ih izvadite i stavite na ubrus koji ste posuli šećerom i dobro ih uvaljajte. Nakon toga kore ostavite da se osuše 2-3 dana.

Dodatni savet: Trebalo bi upotrebljavati samo koru organski gajenih plodova, a ukolikoko nemate tu mogućnost, koru citrusa blanširajte u kipućoj vodi otprilike jedan minut.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs