Sirće i soda bikarbona su odlična kombinacija.

Čišćenje pločica sirćetom

Za ovo sredstvo za čiščenje pločica u kupatilu vam je potrebno:

  • 7 šolja vode
  • 1/4 šolje sirćeta
  • 1/3 šolje limunovog soka
  •  1/2 šolje sode bikarbone
  • 1,5 litar vode

Priprema: 

Rastvorite sodu bikarbonu, potom dodajte sok od limuna i polako sipajte sirće u ovu smesu. Potrebno je sačekati dok se završi hemijska reakcija (oko 10 minuta )  i vaše sredstvo za čišćenje pločica u kupatilu je spremno.

Za čiščenje fuga i pločica možete da iskoristite staru četkicu za zube ili neku manju ribaću četkicu da biste bili sigurni da ćete fuge lepo da oribate.

Naša preporuka je da nosite rukavice za ribanje, iako u ovom sredstvu za čišećnje nema hemikalija, da se ne bi desilo da limunska kiselina ili sirće nagrizu kožu ako je osetljiva i da vam nokti ne bi popucali.

Ako želite da vaše kupatilo miriše, možete da dodate nekoliko kapi eteričnog ulja i to na ovaj način: U flašu sa raspršivačem stavite jednu trećinu sirćeta, oko dvanaest kapi eteričnog ulja lavande, kadulje ili čajevca. Možete da dodate i malo tečnog sapuna, i ostatak flaše napunite sa vodom i dobičete odlično univerzalno sredstvo za čišćenje keramičkih pločica.

Čišćenje sodom bikarbonom

Bikarbona je blago sredstvo koje možete da koristite za pranje i poliranje kupatila, takođe i za uklanjanje neprijatnih mirisa. Ako je razmutite u toploj vodi, sa sodom bikarbonom može da se opere i kanta za smeće, zavesa za tuš, četke i češljevi, a takođe možete da je koristite i da operete prozor i na taj način da se rešite ostataka kapljica od vode.

U svemu ovome najbolje je što ne treba nista da ispirate, jer nakon što ste oribali svoje kupatilo, potrebno je da pokupite višak tečnosti koja se zadržala na kupatilskim pločicama i ostavite da se prirodno osuši.

Očistite prozore na prirodan način

Kako bi vaše staklo zablistalo ne morate koristiti skupe deterdžente koji ostavljaju mrlje već upotrebite domaće sredstvo za koje vam je potrebno sirće i voda.

U bočicu s raspršivačem dodajte četiri decilitra alkoholnog sirćeta, decilitar i po vode i 10 kapi eteričnog ulja. Mešavinu dobro protresite i njome pošpricajte stakla na prozorima. Ostavite da odstoji nekoliko sekundi pa ih prebrišite papirnim ubrusima ili novinama.

Za veće nečistoće upotrebite sodu bikarbonu. U pola litre mlake vode dodajte tri pune kašike sode bikarbone. U mešavinu umočite krpu i prebrišite stakla prozora. Soda bikarbona će ukloniti i najtvrdokornije mrlje.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu