Možete zapržiti pasulj na nekoliko načina, a svaki način ima svoje tajne. U nekim krajevima, zaprška se pravi sa svinjskom mašću, u drugim sa slaninom, a u nekim u zapršci čak i nema brašna.
- Klasična zaprška za pasulj i sočivo se pravi od ulja (masti), brašna i aleve paprike. Priprema je laka – brašno se uprži do zlatne boje, doda se aleva paprika i polako se razredi sa delom čorbe. Nakon toga se sve sipa u pasulj i prema želji se ostavlja još nekoliko minuta na vatri.
- Možete zapržiti pasulj i na drugi način. Prvo treba da ga skuvate potpuno. Nakon toga, u drugoj posudi, upržite 1-2 sitno seckane glavice luka dok ne omekša, dodajte mleveni paradajz i alevu papriku. Kada voda ispari, dodaje se malo brašna rastvorenog u vodi, a nakon toga oceđeni skuvani pasulj. Jelo se prži dok se ne zgusne.
- U nekim kajevima severne Bugarske, za pasulj se pravi zaprška bez brašna. Prvo se pasulj skuva. U međuvremenu se u drugoj posudi ugreje ulje ili mast. Rešetkastom kašikom se vadi pasulj i stavlja se u ulje, a u isto vreme se lagano pritiska. Na ovaj način se prebaci kompletan pasulj. Začini se nanom, čubrom, alevom paprikom i poslužuje se.
Izvor: Bonapeti.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus