Uz pomoć sastojaka koje svi imamo kod kuće, pleh za pečenje kolača će biti čist i sjajan, a mrlje će zauvek nestati.

Šta će vam trebati:

  • Soda bikarbona
  • Vodonik peroksid
  • Bočica s raspršivačem
  • Sunđer za čišćenje s grubom stranom
  • Žica za sudove (ako su mrlje tvrdokorne)

Kako očistiti pleh:

Stavite sodu bikarbonu koncentrišući se na područja s vidljivim mrljama ili prljavštinom. U praznu bočicu s raspršivačem sipajte vodonik peroksid (ili poklopac boce s vodonik peroksidom zamenite sa nastavkom na pumpicu). Zatim nakon sode, nanesite vodonik peroksid dok se sve ne pokrije.

Prelijte s još sode bikarbone i ponovno poprskajte vodonik peroksidom. Ostavite smesu da odstoji najmanje 4 sata ili preko noći.

Nakon toga, uzmite sunđer kako biste uklonili smesu sode bikarbone i dobro trljajte. Možda će biti potrebno da sunđer umočite u vodu kako biste nakvasili sasušenu smesu sode bikarbone i peroksida. Zavisno od toga koliko je pleh za pečenje prljav, mrlje mogu vrlo brzo nestati ili bi taj proces mogao zahtevati malo više truda uz pomoć sunđera, ipak ne odustajte! Postupak može potrajati nekoliko minuta, stoga nemojte se obeshrabriti ako ne ide odmah na početku.

Nakon čišćenja, dobro isperite pleh za pečenje i operite ga deterdžentom za pranje suđa. Ukoliko ostane još tvrdokornih mrlja, pokušajte ih očistiti žicom za sudove i nemojte zaboraviti da stavite rukavice. Dobro operite i osušite pleh za pečenje pre upotrebe.

Savet: Ako želite sprečiti nastanak novih mrlja, obložite pleh za pečenje aluminijumskom folijom ili papirom za pečenje kad god je to moguće. *Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: tportal.hr