Krompir je jedna od omiljenih namirnica u ishrani, ali sada ga možete iskoristiti i u održavanju domaćinstva.

Evo nekoliko načina kako da ga upotrebite za čišćenje.

1. Očistite tiganj od rđe

Krompiri sadrže kiselinu koja deluje na otapanje rđe, pa možete da ga koristite u tu svrhu. Presecite krompir na pola, na njega stavite malo sode bikarbone ili praška za sudove i protrljajte po zahvaćenom području. Potrebno je samo naknadno isprati tiganj.

2. Čisti rđu na noževima

Kad već čistite predmete od rđe, možete to da učinite i s noževima, makazama, posudama i ostalim "alatima" u domaćinstvu.

3. Očistite srebro

Planirate da kuvate krompir za večeru? Ako je tako, nemojte da bacate vodu u kojoj ste ih skuvali. Svoj srebrni nakit ili ukrase možete da stavite u nju i ostavite da tako stoji sat vremena. Nakon toga potrebno ih je samo isprati i osušiti krpom.

4. Očistite naočare

Ako nosite naočare verovatno se i vi stalno borite s nakupljanjem vlage na njima, zbog čega lošije kroz njih i vidite, a posebno kad nosite masku za lice. Čini se da se taj problem može rešiti kriškom krompira. Jednostavno pređite komadićem krompira po naočarima i obrišite maramicom.

5. Očistite ostatke od razbijenog stakla

Razbili ste čašu? Velike delove možete da pokupite rukama, jedan po jedan. Ali šta s onim malim komadima koje je teško videti golim okom? Presecite krompir na pola i pritisnite na mesta gde bi staklo moglo još da se nalazi i ono će se "zalepiti" za krompir.

6. Fleke

Krompir neće upiti 2 dcl vina koje ste prosuli na tepih, ali ako njime tapkate po mestu gde je vino proliveno ili koristite vodu od kuvanog krompira, to može da vam pomogne s malim flekama koje će u potpunosti ukloniti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa  *Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: Magazin novosti