Svaka domaćica bi trebala da zna kako na najbolji mogući način može da iskoristi svaki sastojak u kuhinji.
Jedan od njih je sirće koje mnogi koriste za čišćenje umesto jakih abrazvnih hemikalija.
Evo za šta sve možete iskoristiti ovu fenomenalnu tečnost:
Uklonite neprijatne mirise sa garderobe
Ako redovno vežbate znate da se miris znoja često uvuče u vaše majice pa ga je ponekad teško ukloniti. Majice koje nosite prilikom vežbanja stavite u mašinu i dodajte jednu šolju belog sirćeta. Možete staviti i u pregradu za prašak. Operite veš na temperaturi na kojoj inače perete veš. Ukoliko veš i dalje neprijatno miriše možete da dodate umesto sirćeta i sodu bikarbonu pa ponovite pranje.
Za blistave i čiste sudove
Da bi vaši sudovi, a naročito čaše imale onaj prelepi kristalni sjaj potrebno je da nakon pranja čaše potopite u rastvor u koji ste rastvorili sirće u odnosu 3:1. Dakle ide tri dela vode, jedan deo sićeta. Vaše čaše sijaće kao prvog dana.
Rešite se neprijatnih mirisa od hrane
Ukoliko volite da jedete jaku i začinjenu hranu to zahteva i njenu pripremu. Čak i nekoliko dana nakon prženja ribe, spremanja prženica i tome slično mirisi znaju da se osećaju u kuhinji. Da biste uklonili te neprijatne mirise sipajte u jednu posudu sirće i ostavite da stoji preko noći. Sirće će pokupiti sve neprijatne mirise i vaš prostor će biti mirisan i svež.
Otpušite zapušene odvode
Masnoća koja se nakuplja u odvodnim cevima zna da napravi velike probleme i iskomplikuje vam život. Čim primetite da voda sporije otiče iz vašeg lavaboa ili sudopere pribegnite starom triku. U odvod direktno sipajte nekoliko kesica sode bikarbone i zalijte sa šoljom sirćeta. Ostavite da odstoji bar 15 minuta. Hemijska reakcija će biti vidljiva, masnoća će se ragraditi i nakon što to sve isperete vrućom vodom vaša sudopera ponovo će biti prohodna.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stvarukusa.rs
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom