Iako imaju istu funkciju, soda bikarbona i prašak za pecivo ne koriste se u istim receptima, a to zapravo zavisi od ostalih sastojaka koji se koristite za pojedinu poslasticu ili pekarski proizvod.

Soda bikarbona

Soda bikarbona natrijumov je bikarbonat i kada se kombinuje s kiselkastim sastojcima poput limunova soka, stvara ugljen dioksid, a to je razlog zbog kojeg će kolač u rerni dobiti volumen. Njen je ukus pomalo gorak, ali gubi se ako je u kombinaciji sa sastojcima koji su kiselkasti.

Prašak za pecivo

Prašak za pecivo sadrži sodu bikarbonu i već ima kiselinu u sebi, a ukus je blag i neutralan. Stoga, kulinarski stručnjaci i ljubitelji fine hrane kažu da se prašak za pecivo najbolje slaže sa sastojcima koji su takođe neutralni, na primer mlekom.

Smeju li se zameniti soda bikarbona i prašak za pecivo?

Prašak za pecivo uspešno će zameniti sodu bikarbonu, ali ako planirate učiniti obrnuto, osetićete sodu bikarbonu odnosno metalni ukus u ustima. Jedan od primera je taj da se soda bikarbona oseća i u klasičnom kolaču od jogurta u koji uz prašak za pecivo idu osnovni sastojci poput brašna, šećera, jogurta i jaja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na InstagramuIzvor: tportal.hr