Iako imaju istu funkciju, soda bikarbona i prašak za pecivo ne koriste se u istim receptima, a to zapravo zavisi od ostalih sastojaka koji se koristite za pojedinu poslasticu ili pekarski proizvod.
Soda bikarbona
Soda bikarbona natrijumov je bikarbonat i kada se kombinuje s kiselkastim sastojcima poput limunova soka, stvara ugljen dioksid, a to je razlog zbog kojeg će kolač u rerni dobiti volumen. Njen je ukus pomalo gorak, ali gubi se ako je u kombinaciji sa sastojcima koji su kiselkasti.
Prašak za pecivo
Prašak za pecivo sadrži sodu bikarbonu i već ima kiselinu u sebi, a ukus je blag i neutralan. Stoga, kulinarski stručnjaci i ljubitelji fine hrane kažu da se prašak za pecivo najbolje slaže sa sastojcima koji su takođe neutralni, na primer mlekom.
Smeju li se zameniti soda bikarbona i prašak za pecivo?
Prašak za pecivo uspešno će zameniti sodu bikarbonu, ali ako planirate učiniti obrnuto, osetićete sodu bikarbonu odnosno metalni ukus u ustima. Jedan od primera je taj da se soda bikarbona oseća i u klasičnom kolaču od jogurta u koji uz prašak za pecivo idu osnovni sastojci poput brašna, šećera, jogurta i jaja.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus