Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Večita nedoumica: Šta je zdravije - PILETINA ILI RIBA?

Večita nedoumica: Šta je zdravije - PILETINA ILI RIBA?

  Izvor: Foto: Shutterstock

U većini dijeta kao korisno, niskokalorično i meso koje ima pravu vrednost preporučuju se piletina i riba. Ali koja od ove dve namirnice je zdravija za konzumaciju?

Na prvom mestu treba da spomenemo opštepoznatu činjenicu da su pilići u mreži prodavnica prethodno bili tretirana svim vrstama sintetičkih preparata da bi brže rasli i da se ne bi razboleli.

U njihovom uzgajanju uzimali su antibiotike i druge preparate protiv ptičijih bolesti, a za brzi rast su dobijali hormonske dodatke - koji veoma često sadrže estrogen.

Uz to, neka proučavanja pokazuju da se nekim pilićima, već spremnim za prodaju, dodatno ubrizgava voda kako bi bili teži od svoje realne težine. Uzimajući zajedno sve ove detalje oko rasta pilića, sami možete da odgovorite - pileće meso u prodavnicama uopšte nije najzdravija stvar na svetu.

Sa druge strane, ako kupujete piliće iz domaćeg gazdinstva ili sa proverene biofarme gde su životinje slobodne i uzgajaju se u najprihvatljivijim ekološkim uslovima, možete da budete sigurni da konzumirate veoma zdravo i dijetalno meso.

Za razliku od pilića, riba nije podvrgnuta tako teškim hemijskim obradama. Čak i ona koja je uzgajana u mrestilištima. Pored toga, veoma često se u prodavnicama nude ribe koje su ulov iz ribnjaka sa prirodnim uslovima za život, tzv. - divlje ribe.

Očekuje se da su one najčistije moguće i najpovoljnije za konzumaciju. Ipak treba imati u vidu da ne sadrže svi ribnjaci čistu i nezagađenu vodu. Zbog toga bi bilo dobro da se kupuje najsvežnija moguća riba iz proverenih ribnjaka.

Sa tačke gledišta sastava obe vrste hrane - piletine i ribe, ne postoji način da ne spomenemo jednu prednost ribljih proizvoda koji ih naglo pretvaraju u tražen i željen proizvod za dijetalnu ishranu koja ima pravu vrednost.

Reč je o bogatom sadržaju vrednih polinezasićenih masnih kiselina - Omega-6 i Omega-3. One su apsolutno nezamenjive za čoveka i njihova upotreba je od ogromne važnosti za održavanje dobrog zdravlja.

Veruje se da smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, poseduju protivupalna svojstva, pozitivno utiču na nervni, endokrini, reproduktivni i imuni sistem.

Sumirajući ove važne karakteristike ribe i pilećeg mesa, vaga je prevagnula u korist ribe. Ali ukoliko imate pod rukom domaće pile, uzgajano u proverenim usovima, nemojte uopšte da se dvoumite. U svakom slučaju, to je sjajna hrana i mnogo dijetalnija u odnosu na teletinu i svinjsko meso ili gotove kobasice za konzumaciju.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapeti.rs

Više na ovu temu

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti