Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta ne treba prati u mašini za sudove: Ove materijale posuđa bolje perite ručno

Neke posude i pribor za jelo je ipak bolje oprati ručno.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nakon porodičnog ručka ili zabave, vaš najbolji saveznik u čišćenju kuće je sigurno mašina za pranje sudova. Međutim, ni ona nije baš svemoguća - neke posude i pribor ipak treba oprati ručno.

Pogledajte šta ne bi trebalo prati u mašini za pranje posuđa.

1. Kvalitetne noževe. Proces pranja može istupiti oštricu i kvalitetni noževi se mgu oštetiti u toku pranja.

2. Posude od livenog gvožđa. Ovo posuđe nikako ne smete prati u mašini jer se može skinuti poželjan premaz.

3. Drveni pribor za kuvanje. Pre nego što drveni pribor stavite u mašinu za pranje posuđa, proverite uputstvo za upotrebu. Drveni pribor može lako da se ošteti, napukne, iskrivi se...

4. Kristalno posuđe i ručno izrađeno staklo. Ovakvo posuđe je veoma osetljivo i velika je verovatnoća da će napući u toku pranja u mašini za posuđe.

5. Pribor u boji zlata. Ovakav pribor perite ručno jer će se boja najverovtnije u toku pranja u mašini skinuti.

6. Posuđe sa teflonskim dnom. Mnoge posude sa teflonskim dnom mogu da izgube osnovno svojstvo ako se operu u mašini za pranje posuđa. Zato je bolje da ne rizikujete već posude operite ručno.

7. Aluminijumske posude. Nije problem u tome šta će se dogoditit ovim posudama, već to što one mogu oštetiti druge posude u toku pranja. Na primer, mogu ostaviti tamne mrlje.

8. Plastična ambalaža za jednokratnu upotrebu. Posude od čvrste plastike se uglavnom može prati u mašini za pranje posuđa (ipak proverite uputstvo za upotrebu mašine za pranje posuđa), ali ne i plastična ambalaža za jednokratnu upotrebu.

9. Konzerve i flaše. Ovu ambalažu je takođe najbolje prat ručno. Nalepnice i etikete se mogu odlepiti u toku pranja i zapušiti pumpu mašine za pranje posuđa.

10. Pozlaćeno posuđe. Tanjire, tacne ili šolje koje imaju pozlatu treba prati ručno jer će se pozlata u toku pranja oštetiti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti