Čini vam se da nikada nemate dovoljno vremena da napravite pravi ručak ili večeru. Pripremati obroke brže (i to ukusne i zdrave) možete sa par dobrih saveta.
Pripremljeno povrće
U velikim marketima možete pronaći sveže povrće već iseckano i pripremljeno za upotrebu. Pakuju ga i seckaju sveže svaki dan. Na taj način možete i uštedeti. Recimo, umesto da kupite čitavu glavicu kupusa, kupićete jedan ili dva tanjirića naseckanog – dovoljno za salatu za ručak. Nećete se morati mučiti sa seckanjem, a i onako u većini slučajeva, na žalost, seckanjem bacimo veliki deo glavice.
Zdrav obrok za tili čas možete napraviti ako kupite različito naseckano povrće, komadiće sira, skuvate jaja i nascekate ih, pa sve izmešate u velikoj posudi, pospete maslinovim uljem i morskom solju.
Zamrznuto voće i povrće
Iskoristite te mikseve pripremljnog zaleđenog povrća – pravite supe, kremaste čorbice, mešajte razno povrće, … Samo izdinstajte malo mesa, dodajte začine, ubacite povrće, poklopite i ostavite čorbicu da se kuva na laganoj vatrici. Služite uz kašiku kisele pavlake.
Kontrolišite sastojke i vreme
Ne zalećite se i ne pravite komplikovana jela, koja vam se na prvu učine laka, za koja piše da vam treba par minuta. Ako je jelo novo za vas verovatno će vam trebati mnogo duže. Zato pravite jela sa maksimalno 5 osnovnih sastojaka. Ostavite onu pohovanu piletinu, obareni spanać i pire krompir za dane kada budete imali više vremena.
Bacite se na istraživanje, na internetu ili u svojoj vernoj kuvarici pronađite sigurne recepte za koje piše da vam treba 20 minuta vremena (verovatno vam neće trebati više od 30). Kada počnete sa pripremom tog jela prvo dobro proučite recept, stavite sve potrebne sastojke na sto i posvetite se samo pripremi i zaista će vam trebati samo 20 minuta.
Iznesite sve sastojke
Organizacija je pola posla – to važi i za kuvanje. Neka vam svi sastojci budu na dohvat ruke, kao svo potrebno posuđe, recept na vidiku i spremanje će teći brže. Uz to, čim jednu posudu iskoristite odmah je stavljajte u mašinu za suđe, tako da kada sve završite, samo ubacite tabletu, zatvorite vrata, uključite mašinu i kuhinja je takođe čista.
Gotovi sastojci
Pronađite recepte u kojima možete iskoristiti gotove sastojke – pasulj u konzervi, obareni grašak, krompir u prahu (za pire), … Kada pripremate zimnicu vrlo je korisno da povrće koje pakujete prethodno obarite, tako ćete imati sastojke za čorbicu već polukuvane.
Manji komadi mesa
Sasvim jednostavan savet, zar ne? Meso secite nam manje komade ili koristite mleveno, brže će se skuvati, a ukus će takođe biti divan. Stavite pileće meso da se kuva (u posudu sa vodom), posle tu kuvanu piletinu u naredna dva dana možete iskoristiti za pripremu raznih drugih brzih jela.
Ekspres lonac
Naravno, za kraj smo ostavili verni lonac mnogih dama – ekspres. Za supe, čorbe i gulaše – savršeno i brzo. U to su se uverile mnoge kuvarice koje se već duže vremena “druže” sa ovom korisnom kuhinjskom stvarčicom.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem