Kupili ste veću količinu namrinica, a ne planirate da sve potrošite u skorije vreme? Primenite jednostavne trikove koji će namirnicama obezbediti duži rok trajanja.
1. Crni luk koji stoji u najlon čarapama (između svake pojedinačne glavice vežite čvor) može da traje i do osam meseci.
2. Napravite rastvor vode i sirćeta u odnosu 10:1, a zatim u tečnost potopite bobičasto voće poput jagoda, malina, kupina. Izvadite bobice, sačekajte da se osuše i stavite u frižider. Rastvor je tako blag da nećete osetiti sirće. Maline mogu ostati svežije i duže od nedelju dana, a jagode skoro dve nedelje.
3. Ne skladištite crni luk zajedno sa krompirom jer će se brže pokvariti.
4. Krompir čuvajte zajedno sa jabukama i tako će kasnije proklijati.
5. Stavite malo putera na isečenu stranu kačkavalja i neće se osušiti.
6. Kačkavalj umotajte u papir za pečenje (ne u plastičnu foliju), stavite u plastičnu kesu i čuvajte u najtoplijem delu frižidera (odeljak za povrće ili sir).
7. Začinsko bilje stavite u posudice za led, zalijte maslinovim uljem i zaledite. Dobićete odličan dodatak jelima. Na takav način možete da sačuvate ruzmarin, žalfiju, majčinu dušicu i origano. Mirođija, bosiljak i nana su najbolji kada se koriste u svežem stanju.
8. Peteljke banana umotajte u plastičnu foliju i ovo ukusno voće će biti sveže 3-5 dana duže.
9. Celer, brokoli i zelenu salatu umotajte u aluminijumsku foliju pre nego što ih stavite u frižider.
10. Očistite temeljno frižider svaki put kada iz njega izbacite hranu koja se pokvarila. Dezinfikujte frižider i sva hrana će trajati duže.