Pomorandže su bogate lekovitim sastojcima, koriste se u pripremi raznih poslastica i voćnih salata, ali se i njihova kora može iskorititi.

Pre upotrebe pomorandžine kore, dobro je operite pod mlazom hladne vode.

Evo zbog čega pomorandžina kora nakon ljuštenja ne treba da završi u kanti za otpatke.

Uklonite mrlje od vode. Ako vas nerviraju mrlje od vode koje se stvaraju na česmama jednostavno ih možete ukloniti tako što ćete ih ispolirati unutrašnjošću pomorandžine kore.

Poliranje drvenog nameštaja. Beli deo kore narandže takođe može vratiti sjaj starom drvenom nameštaju.

Sredstvo za čišćenje. Kore pomorandže stavite u staklenu teglicu, prelijte belim sirćetom, pa neka stoji u frižideru nekoliko nedelja i povremeno promešajte. Nakon nekoliko nedelja procedite tečnost, ulijte u sprej bocu i koristite za čišćenje podova i prozora.

Za teranje insekata. Mravi, moljci i komarci ne vole određene komponente koje su pronađene u kori narandže. Oteraćete ih tako da koru narandže postavite na mesta odakle mislite da insekti dolaze.

Za osvežavanje prostorija. Narandža ima neodoljivo osvežavajući miris koji svakoj kući daje određeni šarm. Kore pomorandže jednostavno osušite u rerni, sameljite u blenderu i stavite u male platnene vrećice. Možete ih obesiti u kupatilo, ormare…

Omekšajte smeđi šećer. Ako vam se smeđi šećer često pretvori u grudve to ćete sprečiti tako što ćete u posudu sa šećerom staviti nekoliko komadića kore pomorandže. A kao bonus dobićete i sjajnu aromu šećera.

Za otklanjanje mirisa iz obuće. Koricu pomorandže stavite u platnenu kesicu, zavežite i preko noći stavite u cipele koje nisu baš ugodnog mirisa. Kora će upiti sav neugodni miris.

Piling za telo. Ovo je najjednostavniji piling koji možete napraviti. Stavite kore pomorandže u gazu, zavežite i koristite umesto sunđera za vreme tuširanja. Kora citrusa kožu će vam učiniti čvrstom, svetlijom i glatkom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: LifePress magazin