Ako se povremeno častite prženom hranom, ovo su saveti profesionalnih kuvara!
Postoje cake, vezane za temperaturu i vrstu ulja koje koristite, a dobro zapamtite i greške koje ne bi trebalo praviti, mogu skupo da vas koštaju - rezultat nije samo hrana koja je masna i čudnog ukusa, već i opekotine!
1. Previsoka temperatura
Svi znaju šta će se desiti, a opet to rade - komadi hrane biće zagoreli spolja, a iznutra još živi, što je posebno opasno ako pržite meso. Da li ste znali da postoje i trikovi kuvara za prženice?
2. Preniska temperatura
Hrana će upiti previše ulja dok pliva u njemu, a ne prži se, zbog čega će biti premasna a neće se lepo zapeći.
3. Pogrešno ulje
Za duboko prženje koriste se ulje suncokreta, kikirikija ili kanole, jer imaju viši stepen gorenja od maslinovog. Ukus im je neutralan zbog čega neće "ostaviti" svoj pečat na hrani koju spremate.
4. Natrpan tiganj
Verovatno žurite, ali kada u ulje sručite ogromnu količinu hrane, njegova temperatura će se naglo spustiti. Dobićete masniju hranu koja se nije ravnomerno ispekla.
5. Preveliki komadi
Postoji razlog zašto je pomfrit super pržen, komadi su mali i jednake veličine. Ako ste ispohovali šnicle ili sličnu hranu, nemojte da komadi budu preveliki. Manje pohovane šnicle će se brže i bolje ispržiti, trik je u tome da provedu u vrelom ulju kratko vreme - biće hrskave spolja, a iznutra potpuno kuvane.
6. "Reciklaža" ulja
Ponekad ljudi koriste isto ulje više puta, što je veoma opasna greška. Najpre, ulje će upiti ukus hrane koja se prethodno pržila u njemu. Potom, sa hemijske strane, počeće da se rastvara što će iznenada spustiti njegov prag zagorevanja. Dobićete masnu hranu čudnog ukusa i zagoreće dok ste rekli "keks", što značajno podiže rizik i od kuhinjskih nezgoda koje rezultiraju opekotinama.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom