Ako se povremeno častite prženom hranom, ovo su saveti profesionalnih kuvara!
Postoje cake, vezane za temperaturu i vrstu ulja koje koristite, a dobro zapamtite i greške koje ne bi trebalo praviti, mogu skupo da vas koštaju - rezultat nije samo hrana koja je masna i čudnog ukusa, već i opekotine!
1. Previsoka temperatura
Svi znaju šta će se desiti, a opet to rade - komadi hrane biće zagoreli spolja, a iznutra još živi, što je posebno opasno ako pržite meso. Da li ste znali da postoje i trikovi kuvara za prženice?
2. Preniska temperatura
Hrana će upiti previše ulja dok pliva u njemu, a ne prži se, zbog čega će biti premasna a neće se lepo zapeći.
3. Pogrešno ulje
Za duboko prženje koriste se ulje suncokreta, kikirikija ili kanole, jer imaju viši stepen gorenja od maslinovog. Ukus im je neutralan zbog čega neće "ostaviti" svoj pečat na hrani koju spremate.
4. Natrpan tiganj
Verovatno žurite, ali kada u ulje sručite ogromnu količinu hrane, njegova temperatura će se naglo spustiti. Dobićete masniju hranu koja se nije ravnomerno ispekla.
5. Preveliki komadi
Postoji razlog zašto je pomfrit super pržen, komadi su mali i jednake veličine. Ako ste ispohovali šnicle ili sličnu hranu, nemojte da komadi budu preveliki. Manje pohovane šnicle će se brže i bolje ispržiti, trik je u tome da provedu u vrelom ulju kratko vreme - biće hrskave spolja, a iznutra potpuno kuvane.
6. "Reciklaža" ulja
Ponekad ljudi koriste isto ulje više puta, što je veoma opasna greška. Najpre, ulje će upiti ukus hrane koja se prethodno pržila u njemu. Potom, sa hemijske strane, počeće da se rastvara što će iznenada spustiti njegov prag zagorevanja. Dobićete masnu hranu čudnog ukusa i zagoreće dok ste rekli "keks", što značajno podiže rizik i od kuhinjskih nezgoda koje rezultiraju opekotinama.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus