Nije svejedno ni koliko dugo ga držite u frižideru!
Možda vam se čini da pirinač možete dosta dugo da čuvate u frižideru, da ne spada u "rizične namirnice" poput spanaća i mlevenog mesa. Ali nije tako.
Prema preporukama američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), kada jednom skuvate pirinač, najviše 3-4 dana smete da ga držite u frižideru, a u zamrzivaču (što se uopšte ne preporučuje jer gubi ukus), maksimalno tri do četiri meseca.
Nutricionistkinja Beti Gold kaže da zapravo ovu namirnicu uopšte ne bi trebalo ponovo zagrevati.
"Podgrejani pirinač, ako se to radi pogrešno, može da razvije bakteriju "Bacillus cereus" koja uzrokuje trovanje hranom", rekla je i preporučila nekoliko "bezbednih" načina.
"Da biste smanjili šanse za razvoj bakterija, pirinač ohladite tako što ćete ga podeliti u plitke posude za hranu s poklopcem."
Napominje i da ovu namirnicu treba čuvati na temperaturi od 4 stepeni C ili nižoj, a ako je duže od dva sata stajala napolju - bacite je!
Skinite poklopac s posude. Na svaku šoljicu pirinča dodajte 1 do 2 kašike vode. Poklopite i zagrevajte u mikrotalalasnoj 3 do 4 minuta.
Prebacite pirinač u tiganj sa uljem i stalno mešajte na umerenoj vatri. Viljuškom razbijte sve grumenčiće i vodite računa da se svuda ravnomerno zagreje.
Pirinač prebacite u posudu u koji ste stavili 1 do 2 kašike putera ili ulja. Dodajte 1 do 2 kašike vode na svaku šoljicu pirinča i ostavite da se lagano kuva. Poklopite i povremeno promešajte. Nakon što voda proključa, pirinač je zagrejan.
Pirinač u posudi poprskati kašikom, dve vode po šoljici pirinča. Posudu prekrijte vlažnim papirnatim ubrusom i stavite u mikrotalasnu rernu na visoku temperaturu 1 do 3 minuta. Izvadite i lagano usitnite viljuškom, pa vratite u mikrotalasnu.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno