Da biste istinski uživali u kuvanom povrću, važno je znati pravilno ga skuvatii. Nemojte ga kuvati u punom loncu vode, na pari ili pak propržiti da izgubi potpuno ukus. Isprobajte kombinaciju barenja u malo vode i kuvanja koja će povrće učiniti ukusnim.
Sitno naseckajte kupus i krtolasto povrće (krompir). Ako dinstate na malo vode luk ili praziluk, razrežite ih po sredini kako bi što veća površina povrća bila na tiganju.
Komorač i luk naseckajte na kriške ostavljajući koren na kraju kraj netaknut da se ne raspadnu, piše thekitchn.com.
Povrće ostavite da bude tanko i dugačko. Duguljasto elegantno povrće poput špargli i mahuna nemojte seckati. Osim što će izgledati lepše, na ovaj način će se ravnomernije skuvati. Sve što trebate napraviti je odrezati drvenaste delove na krajevima.
Koristite najveći tiganj s poklopcem koji imate. Nakon što ste na naglo propržili povrće, trebali biste ga moći u jednom sloju ostaviti da se lagano dinsta u tiganju. Na taj način povrće će biti ravnomerno kuvano i natopljeno ukusnim sokom.
So dodajte tek na samom kraju. Nikada nemojte povrće soliti odmah na početku kuvanja, već tek kada se povrće počne lagano dinstati. Naime, so uzrokuje ceđenje vode iz povrća, i zato tek nakon što povrće dobije lepu boju, dodajte so i ostale začine.
Nemojte sipati previše vode. Najbolji odnos vode i povrća je jedan prema tri. Kuvanje povrća bi trebao biti proces koji je između parenja, dinstanja i klasičnog kuvanja. Nakon što se povrće lepo dinsta u tiganju, treba dodati jednu trećinu vode u odnosu na količinu povrća. Na taj način povrće će lepo omekšati, ali neće plivati u vodi, već će se stvoriti ukusna glazura.
Izvor: tportal
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Zapečena piletina sa karfiolom i spanaćem
Kako da napravite najpopularniji terijaki sos
Kako da mekike budu još mekše i vazdušastije
Najukusniji medenjaci punjeni čokoladom