Brokoli je obavezan deo menija, ne samo pristalica zdrave ishrane, nego i svih drugih. Ovo povrće je popularno sa niskim sadržajem kalorija i prilično je hranljivo.

Kao i većina voća i povrća koje kupujemo, tako je i za brokoli važno kako ćemo ga čuvati, da bi ostao svež i u dobrom stanju kada treba da se konzumira.

Evo i nekih ideja kako da ga pravilno čuvamo, a i kako da spremino naš omiljeni brokoli.

Čuvanje je veoma važno, osim što će sačuvati ukus, nego i sve vitamine koje se nalaze u njemu. Najviše vidljivih znakova, koji pokazuju nepravilno čuvanje, postaju očigledni kada koren brokolija počne da žuti.

Još jedan vidljiv znak nepravilnog čuvanja je kada sama unutrašnjost počne da se suši ili kada povrće počne da truli. U ovom stanju se ne preporučuje da ga kupujete, zato što je već izgubio vredne vitamine i proslo je dosta vremena od kada je ubran.

Kvalitetan i svež brokoli se prepoznaje po tamnozelenoj i svežoj boji. Da bi ostao u tom stanju, on se mora čuvati na hladnom mestu nakod branja. Može se držati u frižideru na oko 0 stepeni.

Pročitajte i: Kako da zagorele šerpe ponovo zablistaju (VIDEO)


Brokoli se može pripremati na različite načine. Možemo ga napraviti na pari, da ga pohujemo, da ga ispržimo ili prosto skuvamo u posoljenoj vodi.

Međutim, prema istraživanjima, ukoliko se brokoli skuva on gubi svoj sadržaj minerala i vitamina. Zato se preporučuje da ga pripremamo na pari ili ako želite da ga kuvate, treba da ih postavimo u vodu sa stablom i vrhovima okrenutim na gore, čak iznad same površine vode.

Potrebno je reći da mnogo lako može da se prekuva, a onda se on pretvara u kašu.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: bonapeti.rs