Nema ništa gore od toga da kupite sveže voće, a kod kuće shvatite da ga je nemoguće iskoristiti. Bez svežeg voća ni najbolja kuvarica ne može da napravi ukusan kolač.

Pogledajte kako možete sami da ocenite da li je proizvod dovoljno zreo. Neko voće i povrće vam samo otkriva, i to svojom bojom, piše Hafington post. Kod drugih je bitno da opipate. Evo nekoliko trikova kako da odaberete nazreliji proizvod, jer leti je sveže povrće i voće svuda oko vas.

Plavi patlidžan

Zreo patlidžan je čvrst i elastičan, a stabljika vam pokazuje koliko je svež. Ako je svetlo zelena patlidžan je još uvek svež, tako da izbegavajte one biljke gde je stabljika počela da žuti. Plavi patlidžan ima duboku tamnu boju i nema oštećenja, a kada ga stisnete ostaje čvrst i elastičan. Ukoliko su vaši prsti ostavili udubljenja na površini, povrće još uvek nije dozrelo.

Lubenica

Zrela lubenica je teška i puna vode. Kako biste proverili da li je dozrela kucnite je. Ako zvuči prazno, odlično ste odabrali. Još jedan dobar način jeste da pogledate donju stranu lubenice. Ako ima žutu tačku na dnu spremna je za jelo. Međutim, ako je cela prekrivena prugama, dajte joj još vemena.

Pogledajte i Kako da izaberete zrelu i slatku lubenicu

Paradajz

Paradajz ne možete proceniti po boji, jer nije svaki paradajz crven. Najbolje bi bilo da ga pipnete. Ako se blago savija pri dodiru dostigao je optimalnu zrelost. Ako je gnjecaviji od toga prošlo mu je vreme, a opet tvrđem paradajzu dajte još vremena.

Kukuruz

Otkriva ga lišće. Kukuruz je zreo ako su mu listovi zeleni i nisu se osušili. Dobar pokazatelj su i svilene niti koje bi trebalo da se drže jezgra, a jezgro bi trebalo da bude debelo.

Jagode

Ako mirišu primamljivo, kupite ih. Ako vam ne mirišu, verovatno nisu ni ukusne. Zrele jagode su jarko crvene i nemaju mrlje.

Pogledajte i Saveti za čuvanje voća i povrća

Breskve

Zrele breskve imaju crvenkastu i žućkastu boju. Mesta koja su bila u direktnom kontaktu sa sunčevom svetlošću pocrvenela su, a mesta koja su bila okrenuta ka zemlji postala su žuta. Najbitnije da oko stabljike nema zelene boje. To je najbolji test. Zrela breskva divno miriše i blago se savija pri dodiru.

Šljive

Neke šljive su tamno ljubičaste boje i kad su tek počele da rastu i kad su zrele. Zato ih ne birajte prema boji. Birajte ih prema blagoj mekoći i prema glatkoj koži. One koje su naborane i tvrde zaobiđite.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa