Kukuruz je savršena namirnica za tople dane, a kada dođe zima, verujemo da i tada uživate u kukuruzu kao prilogu, pa makar kupovali zamrznut šećerac.
Naravno, najukusniji je svež. Zato iskoristite sezonu i pripremite neodoljiv mladi kukuruz!
Kukuruz je najbolje pripremati istog dana kada je kupljen (ili ubran ako imate sreće).
Skuvajte kukuruz
Kuvanje je klasičan i najlakši način da se pripremi kukuruz. Možete koristiti široku plitku šerpu ili koristite dublji lonac ako kuvate više kukururza. U svakom slučaju, sipajte u posudu dovoljno vode tako da pokrije klipove. Najpre skinite llišće i očistite od svile. Sipajte vodu u šerpu, posolite i stavite mlad kukuruz. Kada voda počne da vri, kuvajte još desetak minuta, pa prospite vodu. Kukuruz prelijte hladnom vodom i sačekajte 2 minuta pre serviranja.
Pogledajte i recept Kukuruz sa krem sirom
Priprema u mikrotalasnoj rerni
Metod kuvanja u mikrotalasnoj je veoma praktičan način spremanja. Ne skidajte lišće i svilu s kukuruza i stavite dva klipa u mikrotalasnu rernu na visoku temperaturu od 3-6 minuta, u zavisnosti od starosti vašeg kukuruza. Ostavite ih da se ohlade dovoljno da možete da ih uzmete u ruku, a zatim skinite lišće i svilu. Skidanje ljuske je lakše posle stavljanja u mikrotalasnu, a ne pre.
Pecite kukuruz
Pečenje na žaru daje kukuruzu jedinstven ukus. Povucite lišće, ali ostavite ih pri dnu klipa. Uklonite svilu, pa klipove stavite u posoljenu vodu. Neka stoje tako oko 10 minuta. Izvadite klipove iz vode i otresite višak tečnosti. Pecite ga oko 15 minuta na srednjoj temperaturi na roštilju, okrećući povremeno. Neka se kukuruz ohladi dovoljno da ga možete uzeti u ruku, a zatim skinite lišće.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća
Originalni recept za junetinu na burgundski način