Bilo da uživate u šoljici jake turske kafe, ili vam više odgovara kratki espreso sa mlekom, činjenica je da je ovaj napitak neizostavan deo dana za veliki broj ljudi. Međutim, zašto ne biste to uživanje u kafi podigli na viši nivo? Septembar je stigao, a jesenje vreme nas prosto tera da se ušuškamo na trosedu sa šoljom kafe. Evo kako da ta kafa bude apsolutno savršena.
Pažljivo birajte i čuvajte kafu
Kako bi što duže imala opijajući miris, kafu bi trebalo da čuvate u hermetički zatvorenoj posudi. Ako ste mislili da možete da je zamrzmnete, i da će tako duže zadržati miris, grešite, jer to će samo narušiti aromu ovog napitka. Idealno je da je čuvate u staklenoj ili keramičkoj posudi.
Što se biranja tiče, ljudi se uglavnom odlučuju za najjeftiniju kafu jer nemaju novca za skuplju. Međutim, kada jednom kupite pravu kafu, više vam neće pasti na pamet da pijete bilo šta. Zato umesto da štedite na kvalitetu, smanjite kvantitet. Umesto tri, popijte jednu, ali vrednu, šoljicu savršene kafe.
Pročitajte i 5 dobrih razloga da dan započnete šoljicom kafe
Neka bude sveže samlevena
Kafa ima ubedljivo najbolji ukus kada je tek samlevena, zato nabavite jedan od povoljnih malih mlinova i uživajte u mirisu tek samlevene kafe svakog jutra. Ako se odlučite za mehanički mlin, koji se vrti ručno, usput ćete i odraditi vežbe za ruke.
Neka temperatura vode bude odgovarajuća
Ako pravite instant kafu, nikada nemojte da je kuvate sa vodom koja ključa. Idealno je da bude tik pred ključanje. Isto važi i za tursku kafu. Ako previše dugo ključa, dobije gorak ukus, koji iskusnim kafopijama jako smeta. Istrenirajte svoje nepce, i ubrzo ćete i sami znati kada je kafa dobra a kada je savršena.
Probajte ledenu kafu
Asocijacija na kafu je često para koja se diže iz šoljice vrelog napitka. Ali, zašto ne probate ledenu "ajs kafu". Kada iskombinujete hladnu kafu, mleko i neku aromu po želji, dobićete pravi raj u čaši. Dodajte i nekoliko kockica leda i malo šlaga i eto savršenog napitka.
Ako vas mrzi da sve to radite, onda jednostavno zamrznite skuvanu kafu u kalupima za led. Sledeći put kada vam se pripije hladna kafa, sipajte šolju mleka, i ubacite tri kockice zaleđene kafe. Zasladite po ukusu, i imate domaću instant hladnu kafu.
Pogledajte i Kremasta ledena kafa
Iskoristite ostatke
Kafa se nikad ne baca, pogotovu ne ako koristite neku skuplju sortu. Ali, šta da radite sa ostacima ohlađene kafe, koja vam se više ne pije? Napravite tiramisu, neku ukusnu tortu ili je zaledite za ajs kafu. Od soca uvek možete da napravite zdravi piling, ili da pročitate svoju budućnost.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: Blic Žena
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem