1. TEST

Jaje uzmite u ruku i držite ga pored uha. Lagano ga protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti jajeta.

- Ako ne čujete nikakve zvukove jaje bi trebalo da bude sveže i dobro za konzumaciju 

- Ako se iz jajeta jasno čuje bućkanje, ono je najverovatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.

2. TEST

Pripremite jaje i veliki, beli tanjir. Uzmite jaje, nežno ga razbijte na tanjir i posmatrajte njegov izgled.

- Ako žumance stoji čvrsto i uzdignuto, a belance je ostalo okupljeno oko njega jaje je sveže.

- Ako je žumance čvrsto, ali se malo raširilo i spljoštilo, a belance je prozirno i još uvek nije potpuno razliveno po tanjiru jaje je starije, ali još uvek dobro za konzumaciju.

- Ako je žumance mekano, potpuno spljošteno ili se odmah razlilo, a belance vodenasto i potpuno razliveno po tanjiru jaje je najverovatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.

3. TEST

U duboku staklenu posudu ili čašu natočite vode. Jaje nežno ubacite u čašu i posmatrajte šta se događa.

- Sveže jaje u potpunosti će potonuti i zalepiti se za dno

- Malo starije jaje će jednim delom biti na dnu, a drugi će se podići prema površini

- Jaja koja plutaju na površini vode rizična su za konzumaciju i zato ih radije ne koristite.

Izvor: zadovoljna.hr