Ljudi ih već godinama koriste u svrhu čišćenja svog životog prostora, a osim što su jeftini, mnogo su i zdraviji od fabričkih proizvoda. Najbolje od svega je to što pomoću njih možete očistiti celi dom, bez muke. Evo i kako. 

Sirće

Alkoholno sirće vam može pomoći kod čišćenja više stvari. Evo samo nekoliko predloga šta sve možete njime čistiti.

Kuhinja

-Otčepite odvode: U odvod sipajte 65 grama sode bikarbone i 120 ml alkoholnog sirćeta. Nakon pet minuta isperite vodom.

-Očistite mikrotalasnu pećnicu: U posudu sipajte 230 ml vode i isto toliko sirćeta, ubacite u mikrotalasnu i zagrevajte deset minuta. Nakon toga, potrebno je da mikrotalasnu samo prebrišete.

-Za visok sjaj čaša: U mašinu za pranje posuđa sipajte 230 ml sirćeta. Nakon pranja, vaše čaše će imati blistavi sjaj. 

Kupatilo

-Uklonite naslage kamenca sa tuša: Sipajte sirće u plastičnu kesu i zavežite je oko tuša. Ostavite preko noći i ujutro isperite.

-Sprečite razvijanje buđi: Ako imate tuš kabinu, onda je možete prati sirćetom. Ako imate kadu i zavesu za tuš, pošpricajte zavesu sirćetom dva puta sedmično (isperite nakon pola sata), a istu proceduru primenite i na pločicama.

U celom domaćinstvu

-Očistite staklo: U litar vode sipajte 20 ml sirćeta. Dobijenu smesu pošpricajte po staklenim površinama i prebrišite.

-Očistite mrlje na tepihu: Ukoliko prospete kafu ili sok po tepihu, nakon što uklonite što više tečnosti, mrlju pošpricajte rastvorom koji se sastoji od jednakih količina vode i sirćeta. Nakon dva minuta, rastvor “pokupite” suvim peškirom.

Soda bikarbona

Ona je fantastična iz više razloga. Osim što upija mirise, možete je koristiti i za uklanjanje tvrdokornih mrlja. Ona je netoksična i, za razliku od sirćeta, nema jak miris. Evo kako je možete koristiti za čišćenje.

Kuhinja

-Uklonite mrlje sa šolja za kafu: Kako bi vaše šolje bile blistavo čiste, napunite ih jednim delom sodom bikarbonom i drugim delom vodom pa ostavite preko noći. Ujutro istrljajte i isperite.

-Uklonite zagorelu hranu iz šerpe ili tiganja: Pospite sodom bikarbonom, dodajte vrelu vodu i ostavite preko noći. Ujutro istrljajte i isperite.

-Očistite mrlje u rerni: Izribajte dno rerne sodom bikarbonom, koristeći sunđer sa abrazivom. 

Kupatilo

-Očistite četke za kosu: Potopite četke u rastvor od jednakih delova vode i sode bikarbone. 

U celom domaćinstvu

-Uklonite miris sa tapaciranog nameštaja: Jednostano pospite sodu bikarbonu po tkanini i nakon toga usisajte.

-Osvežite tepih: Pospite sodu bikaronu po tepihu (isti princip kao sa tapaciranim nameštajem) i nakon petnaest minuta usisajte.

-Očistite podne pločice: U kantu sa vodom dodajte 100 grama sode bikarbone i prebrišite podove. Nakon toga, podove prebrišite čistom vodom.

-Uklonite tragove boja sa zidova: Ako su vaša deca odlučila da koriste zid kao slikarsko platno, na dotično mesto nanesite pastu od jednakih delova vode i sode bikarbone. Pustite da se pasta osuši i onda prebrišite. (Napomena: Ovaj metod najbolje funkcioniše na belim zidovima).

-Očistite roštilj: Tragovi hrane su veoma česta pojava na roštilju. Kako biste ih najlakše uklonili, pospite roštilj sodom bikarbonom, a zatim ga potopite u vodu na nekoliko sati. 

Limun

Limun je veoma čest sastojak sredstava za čišćenje i postoji veoma dobar razlog za to. Naime, zbog svoje kiselosti, on pirodno dezinfikuje i uklanja mrlje. Kao dodatni bonus, limun će vaš dom ispuniti predivnim mirisom. Evo kako ga možete koristiti za čišćenje.

Kuhinja

-Očistite daske za sečenje: Na dasku iscedite sok od limuna, dobro ga utrljajte na mrlje i sačekajte dok one ne nestanu, a zatim isperite.

-Očistite mikrotalasnu pećnicu: Isecite limun, stavite ga u posudu sa vodom i ubacite u mikrotalasnu. Zagrevajte 45 sekundi. Ovo bi trebalo da pomogne da lakše uklonite mrlje i eliminišete neprijatne mirise.

-Osvežite frižider: Ako želite da vaš frižider ima svež miris, jednostavno ubacite pola limuna unutra. 

Kupatilo

-Sprečite nakupljanje kamenca na slavinama: Utrljajte limunov sok na slavine i ostavite da odstoji preko noći. Ujutro isperite vodom. 

U celom domaćinstvu 

-Očistite staklene površine: Pomešajte 60 ml soka od limuna sa 1.5 litara vode. Pošpricajte po staklenim površinama i čistite kao i obično.

-Ispolirajte nameštaj: Pomešajte kašiku limunovog soka sa pola litre biljnog ili mineralnog ulja. Smesu koristite za poliranje drvenog nameštaja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: minimagazin.info