Uredan i dobro organizovan raspored u frižideru ne samo da vam štedi vreme, već vam pomaže i da naminirce iskoristite što bolje.

Da biste u svakom trenutku znali koje namirnice imate, moraju biti lepo raspoređene - kako po vrsti, tako i prema roku upotrebe.

U većini domaćinstava u frižideru vlada prava gužva, tako da se događa da se hrana uplesnjivi ili da onim namirnicama koje nam nisu na oku prođe rok upotrebe.

Svako bacanje hrane je dodatni izdatak za domaćinstvo, zato je dobro da to sprečite tako što ćete napraviti dobru organizaciju u frižideru.

Sva ta pravila trebalo bi da postanu vaša svakodnevna navika.

1. Na najvišoj polici držite kuvanu hranu, pečeno meso i suhomesnate proizvode. Kako se ta hrana ne kvari brzo, njoj odgovara najviša temperatura. Važno je napomenuti da kuvanu hranu ne stavljate u firžider dok se sasvim ne ohladi.

2. Na drugoj ploči trebalo bi da držite mleko, jogurt i pavlaku. U donjem delu trebalo bi da vam stoje lako kvarljive namirnice - riba, sveže kobasice i meso, jer je tu najhladnije. l U fiokama na dnu držite voće i povrće. Tu je tempratura dva do tri stpena viša nego u drugom delu frižidera, jer staklena ploča sprečava kruženje vazduha. Ukoliko je slomljena, trebalo bi da je zamenite. Pored toga, postoje neke vrste voća i povrća koje ne trpi hladnoću.

3. Neke namirnice poput svežeg ananasa, limuna, krastavca, krompia i paradajza ne bi ni trebalo da držite u frižideru.

4. U pregradama na vratima držite jaja, puter, sosove, marmelade, tube (sa senfom, majonezom, renom...) i sokove, pa i mleko i jogurt.

SUPERSAVETI: 
- Obratite pažnju na to da sve što stavljate u frižider bude dobro zatvoreno. Ukoliko ste nešto otvorili, poklopite, stavite u posebne posude ili umotajte u foliju.

- Podesite temperaturu - Idealna temperatura u frižideru je između 0 i 6 stepeni, a ako je viša postoji velika verovatnoća za razvoj salmonele.

- Frižider ne treba da bude prepun, jer vazduh neće moći ravnomerno da kruži, pa se namirnice neće podjednako hladiti.

- Frižider otvarajte nakratko, inače će temperatura rasti. Pri svakom otvaranju vrata, u frižider ulazi vlaga, koja se kondenzuje u led. Frižider tada slabije radi i troši više energije.