Hraneći se samo krompirom, čovek bi se mogao održati u životu i to zahvaljujući obilju minerala i vitamina koje poseduje. A upravo te važne vitamine C, B1 i B2, treba znati sačuvati i iz krompira izvući najbolje.

Izbegavajte ove tri najčešće greške:

Kuvanje oguljenog i narezanog krompira

Kuvan pod korom, krompir uspeva da sačuva čak trećinu svoje količine vitamina C, dok pečen u celosti ostaje hranjiv. Osim toga kora krompira sadrži fluor, dobro poznat element koji čuva zube i sprečava karijes. 

Kada ne možete da izbegnete guljenje krompira učinite to, ali pazeći da skinete minimalan sloj kore jer se ispod nje krije riznica belančevina. 

Pogledajte i 9 najčešćih grešaka u pripremi krompir pirea

Zamrzavanje jela s krompirom

Svež krompir ili jela koja ga sadrže nije poželjno zamrzavati. Naime, pod temperaturom ispod nule skrob se pretvara u šećer i postaje štetan. Drvene kutije smeštene u tamne i suve prostorije idealni su uslovi za čuvanje krompira. Tako će se sprečiti klijanje, koje iz krompira izvlači hranljive vrednosti. Ukoliko klice izrastu potrebno ih je što brže ukloniti. 

Podgrevanje krompira

Krompir već termički obrađen ne bi trebalo podgrevati, jer nakon zagrevanja gubi svoja nutritivna svojstva. Naime, u samom srcu krompira tokom podgrevanja dolazi do oslobađanja teških metala, tačnije toksičnog solanina koji razbija belančevine u organizmu.

Do trovanja neće doći konzumacijom jednog podgrejnog obroka, ali svakako tako nešto treba izbegavati. Nutricionisti preporučuju da se krompir jede ohlađen, jer tada se u njemu povećava otporni skrob.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: Zadovoljna