Iako je na prvi pogled vrlo jednostavan za pripremu, prilikom pečenja čizkejka postoji nekoliko trikova. Je li vam se ikada dogodilo da prilikom pečenja čizkejka kolač pukne po sredini, gornji sloj zagori ili se  mučite s prebacivanjem kolača na tanjir za serviranje? Pomoću ovih nekoliko jednostavnih saveta ti problemi vas više nikad neće mučiti, a vaš kolač od sira će biti, jednom rečju – savršen.

Pripremite kalup za pečenje

Pre nego što u kalup stavite podlogu i smesu za čizkejk, pravilno ga pripremite jer upravo to može biti presudno za ukus kolača. Odvojite kalup od dna i dno okrenite naopačke, tako ćete sprečiti lepljenje biskvita. Nakon toga dno prekrijete papirom za pečenje i nakon toga namestite kalup. To će  znatno olakšati prenos kolača na tanjir za serviranje.

Pogledajte i Kako da napravite savršene palačinke

Pecite na posudi za pečenje

U rernu na rešetku stavite posudu za pečenje, a na nju čizkejk u kalupu. Tako ćete sprečiti curenje sira i prljanje rerne. Naime, kada se zagreje, maslac u keksu koji čine podlogu čizkejka počinje da se topi i može da iscuri.

Kolač prvo ohladite, a zatim rashladite

Pre nego što pečeni čizkejk stavite u frižider, ohladite ga na laganom hlađenju u rerni s odškrinutim vratima i to na najmanje jedan sat. Ovaj trik će omogućiti ćizkejku da se polako ohladi te će sprečiti nagle promene u temperaturi, što može uzrokovati pucanje kolača. Ako nemate ovu opciju u rerni, ohladite ga na sobnoj temperaturi pre stavljanja u frižider.

Pogledajte i Kako se pripremaju jela sa želatinom

Savet plus: Za sjajan preliv za čizkejk pomešajte pavlaku s nekoliko kapi limuna i malo limunove korice. Krem namažite preko kolača i cheescake posipajte malinama ili nekim drugim omiljenim šumskim voćem.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: tportal