Pečenje mesa se čini lako – samo komad mesa stavite u rernu i pečete, ali zašto vam onda nekako uvek ispadne tvrdo i suvo? U tom slučaju ovi jednostavni saveti kuvarice Anabel Langbin dobro će vam doći i pečeno meso će biti sočno i mekano.
Pogledajte i Jednostavni trikovi za sočno pečeno pile
Meso se sastoji od paralelnih mišićnih vlakana, poput manjeg komadića drveta, pa ako meso prerežete preko tih mišića, dobićete komade koji su znatno mekši zbog manjeg broja vlakana. Vrlo je važno meso pre sečenja ostaviti da jedno vreme odstoji. Naime, ako meso počnete da sečete odmah nakon pečenja svi prirodni sokovi će iscuriti, boja neće biti ujednačena, a meso će biti još uvek u procesu pečenja tako da će na kraju biti tvrdo, piše taste.com.
Ostavljanjem pečenog komada mesa da se malo ohladi nakon pečenja ključno je za ravnomernu raspodelu sokova kroz celi komad mesa, izjednačavanje boje, a na kraju meso postaje mekše, a samim time i ukusnije, savetuje kuvarica Anabel.
Pogledajte i 9 najčešćih grešaka u pripremi krompir pirea
Kako bi pečeno meso bilo sočno i meko, nakon pečenja ga izvadite iz rerne i pokrijte papirom za pečenje i čistom kuhinjskom krpom i ostavite ga da odmori oko pola sata. Pogledajte u kojem se smeru protežu mišićna vlakna u mesu, a ako to ne možete odmah uočiti, meso malo zarežite na ivici. Zatim meso režite oštrim nožem popreko u odnosu na mišićna vlakna.
Režite tanke šnite mesa kako bi struktura bila što mekša. Osim toga, meso svakako režite tako da viljušku stavite ispred noža, a ne obrnuto.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: tportal
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus