Tiganji i šerpe su sigurno najčešće upotrebljavan kuhinjski pribor. Zbog toga se može desiti da se na stranama ili pri dnu zadrže slojevi masnoće.
Na sreću, te naslage možete ukloniti lako i to bez upotrebe skupih hemikalija.
1. Krompir i soda bikarbona
Očistite jedan krompir srednje veličine. Isecite ga napola i jednu polovinu umočite u sodu bikarbonu. Dalje, trljajte ovom polovinom, kao sunđerom dno šerpe ili tiganja. Treba uložiti mali napor, ali rezultat će biti brzo vidljiv. Ako želite na ovaj način očistiti od masnoće više tiganja ili lonaca, neophodno je periodično obnavljati kolutove krompira, odnosno, povremeno odsecati zaprljani deo. Takođe, češće ga treba umakati u sodu bikarbonu, jer masnoću, ustvari, čisti kombinacija soka krompira i sode bikarbone.
Pogledajte i Kako da uklonite fleke sa kuhinjskih krpa
2. Kesice čaja
Masnoću na zidovima lonca možete uklonite uz pomoć običnih kesica čaja. Uzmite suvu, nekorišćenu kesicu čaja, i jednostavno pređite njome unutrašnjem zidu lonca(šerpe), na kojem je ostala masnoća. Odmah ćete primetiti kako se masnoća rastvara, kao da se upija u čajnu kesicu. Za ovu potrebu kupite najjeftiniji čaj u kesicama.
Pogledajte i Ne bacajte iskorišćene vrećice zelenog čaja
3. Soda bikarbona
Uzmite veći sud u koji može stati tiganj ili šerpa, sipajte u njega 4-5 kašika sode bikarbone i prelijte vodom. Kuvajte 30-50 minuta. Nakon toga samo prebrišite svoje sudove. Za ovu metodu nije potreban nikakav fizički napor, ali njeno izvođenje zahteva vreme. Ako ga imate, to je najefikasniji način eliminisanja stare masnoće sa svih sudova.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: uspesnazena.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem