Ako često pripremate hranu u rerni, sigurno znate kako je teško očistiti rernu od masnih naslaga koje se talože na njenim zidovima. Ta masnoća  vremenom počinje polako da sagoreva i da se dimi prilikom pečenja.

Nakon pečenja mesa i drugih masnih jela, možete iskoristiti sledeće pristupačne i potpuno prirodne načine za čišćenje vaše rerne.

1. Efikasan način čišćenja rerne – so.

So treba nasuti u zagrejanu rernu, pa će upiti prljavštinu i masnoću (postaće smeđe boje). Nakon toga ostatke soli treba počistiti metlicom ili usisati. Posle toga rernu prebrišite na uobičajen način.

Pogledajte i 5 trikova za čistu i mirišljavu kuhinju

2. Osim tog načina, rernu možete očistiti običnim praškom za pecivo.

Masnu rernu treba posuti praškom za pecivo i poprskati prašak vodom. Posle dvadesetak minuta, masnoća se u potpunosti pretvoriti u grudvice, koje se lako uklanjaju običnom vlažnom krpom. Na sličan način možete upotrebiti mešavinu sode bikarbone i limuntusa (odnos 1:1).

Pogledajte i Kako da odstranite kamenac sa sudopere

3. Možete pripremiti i sopstveno efikasno sredstvo za čišćenje rerne.

Neophodno je u 100 ml vode rastvoriti 100 grama soli i dodati 150 grama sode bikarbone. Pretvoriti ovu smesu u gustu pastu. Unutrašnjost rerne pokvasiti vlažnom krpom i nakon toga rasporediti pastu po površini. Ostaviti da odstoji preko noći. Ujutro samo prebrisati rernu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: uspesnazena.com