Ako često pripremate hranu u rerni, sigurno znate kako je teško očistiti rernu od masnih naslaga koje se talože na njenim zidovima. Ta masnoća vremenom počinje polako da sagoreva i da se dimi prilikom pečenja.
Nakon pečenja mesa i drugih masnih jela, možete iskoristiti sledeće pristupačne i potpuno prirodne načine za čišćenje vaše rerne.
1. Efikasan način čišćenja rerne – so.
So treba nasuti u zagrejanu rernu, pa će upiti prljavštinu i masnoću (postaće smeđe boje). Nakon toga ostatke soli treba počistiti metlicom ili usisati. Posle toga rernu prebrišite na uobičajen način.
Pogledajte i 5 trikova za čistu i mirišljavu kuhinju
2. Osim tog načina, rernu možete očistiti običnim praškom za pecivo.
Masnu rernu treba posuti praškom za pecivo i poprskati prašak vodom. Posle dvadesetak minuta, masnoća se u potpunosti pretvoriti u grudvice, koje se lako uklanjaju običnom vlažnom krpom. Na sličan način možete upotrebiti mešavinu sode bikarbone i limuntusa (odnos 1:1).
Pogledajte i Kako da odstranite kamenac sa sudopere
3. Možete pripremiti i sopstveno efikasno sredstvo za čišćenje rerne.
Neophodno je u 100 ml vode rastvoriti 100 grama soli i dodati 150 grama sode bikarbone. Pretvoriti ovu smesu u gustu pastu. Unutrašnjost rerne pokvasiti vlažnom krpom i nakon toga rasporediti pastu po površini. Ostaviti da odstoji preko noći. Ujutro samo prebrisati rernu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: uspesnazena.com
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu