Jaja se nalaze na vrhu lestvice najsvestranijih namirnica, a mogu se kombinovati na mnogo načina. 

1. Meko kuvano jaje prava je poslastica, ukoliko znate da ga skuvate na pravi način. Uronite ga u kipuću vodu i kuvajte ravno tri minuta, nakon toga šerpu sklonite sa šporeta, ali ostavite jaje u vodi još dva minuta.

Belance mora biti kuvano, a žumance mora ostati u tečnom obliku. 

Pogledajte i Čime zameniti jaja u receptima

2. Modifikujte recept za meksičku verziju jutarnjeg burita pa u tortilju zamotajte komadiće omiljenog povrća poput paradajza i paprike, komadiće kuvane piletine ili ćuretine, slanine i/ili sira koje ste ispekli s jajima u tiganju. 

3. Napravite sendvič od celih kriški hleba sa salatom od kuvanih jaja. 

Pogledajte i Jaja Benedikt

4. Ako pazite na nivo holesterola u krvi, to ne mora da znači da treba da se odreknete uživanja u jajima. Ispecite omlet samo s belancima.

5. Ispecite quiche – pitu od prhkog testa s jajima, pavlakaom, povrćem i slaninom.

Pogledajte i Jaje na oko: 6 načina pripreme omiljenog jela

6. Naučite da poširate jaja i spremajte ih s različitim namirnicama. Na raspolaganju vam je sve, od pripreme na benediktinski, do kombinacije sa salatama ili lisnatim povrćem. 

7. Punjena jaja uvek su rado viđeni hit. Tvrdo kuvana jaja prepolovite, žumanca pažljivo odstranite od belanaca, pa ih pomešajte sa sitno seckanim celerom, komadićima kobasica i nekoliko kapi maslinovog ulja. Vratite ih u udubljenja od jaja i poslužite u obliku kanapea. 

Pogledajte i Zbog čega jaja ne treba držati u vratima frižidera

8. „Razbijte“ sveže jaje u vruću supu od povrća ili mesa, i kuvajte par minuta.

9. Napravite kremasti napitak od jaja. 

Pogledajte i Da li je jaje s jarkim žumancetom zdravije?

10. I jednostavno jaje na oko možete pripremiti na uzbudljiviji način. Izrežite krug u kriški hleba, položite ga na tiganj, a jaje ispecite u sredini da bude deo ove zanimljive kombinacije, koju će posebno voleti deca.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor:  punkufer.hr