Testo za ove mekane kiflice možete pripremiti i dva dana unapred, ali u tom slučaju sirovo testo se čuva u frižideru do pečenja.

Sastojci:

1 šolja mleka

1 šolja vrelog skuvanog i izgnječenog krompira

2/3 šolje putera

½ šolje šećera

2 kašičice soli

½ šolje mlake vode

1 kesica suvog kvasca

2 jaja

6 šolja višenamenskog brašna

Priprema:

Sipajte mleko u šerpicu i stavite na šporet da se zagreje, stalno mešajući dok ne počnu da se pojavljuju mehurići na rubovima šerpice. Mleko sipajte u činiju pa dodajte izgnječen krompir, puter, šećer i so. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine i rastope.

Ostavite mešavinu sa strane da se ohladi na sobnoj temperaturi. Jaja lagano izmutite u maloj posudici i ostavite da se zagreju na sobnoj temperaturi.

Pogledajte i Napravite najmekše domaće kiflice

Kvasac pomešajte sa toplom vodom, ostavite da reaguje nekoliko minuta, a zatim kvasac i jaja sipajte u mešavinu krompira i mleka pa sve dobro izmešajte.

Za početak dodajte dve šolje brašna, izmešajte, pa smesu ostavite da odmara sat vremena.

Nakon toga u smesu dodajte preostale 4 šolje brašna i umesite testo koje će biti poprilično lepljivo. Poklopite posudu sa nekim poklopcem i stavite u frižider na najmanje šest sati, a u frižideru može ostati i do dva dana.

Pogledajte i Kako da napravite savršeno lisnato pecivo Johah (VIDEO)

Kad je testo spremno za pripremu podelite ga na dva dela pa oba dela oklagijom razvaljajte u krugove, premažite omekšalim puterom pa izrežite testo kao pizzu u više jednakokrakih trouglova. Od svakog trougla napravite jednu kiflicu tako što ćete ga urolati od šire strane prema vrhu.

Kiflice poslažite na namašćen pleh prekriven masnim papirom, pokrijte čistom krpom i ostavite da se dižu oko dva sata.

Nakon toga pecite kiflice u rerni zagrejanoj na 175 stepeni od 17-20 minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor:  Lifepress magazin