Bez obzira koliko volite palačinke, sigurno ih ponekad i izbegavate jer znate da obično belo brašno nije najbolji izbor, a ako tome dodate stariji tiganj koja zahteva malo više ulja, jasno je da to i nije najzdravija poslastica koju možete zamisliti. Ipak, ljubitelji palačinki o tome su puno razmišljali pa su uz nekoliko eksperimenata došli do zdravijih alternativa s tri vrste brašna zahvaljujući kojima palačinke ne moraju nužno spadati u opasnu zonu. Dodate li im malo svežeg voća ili domaći džem bez šećera, na stolu imate i ukusan i zdrav obrok.
Palačinke od heljdinog brašna
Ako biste rado uživali u slanoj verziji toplog doručka, onda su za vas palačinke od heljdinog brašna. Dakle, u smesu možete staviti malo sira i šunke te na sitno narezanog kineskog luka. Za čisti hedonizam ispecite jaje na oko i položite preko palačinke.
Pogledajte i Kako da napravite osnovno testo za palačinke
Palačinke od spelte
Osim u palačinkama, speltino bršano je odlično i za pripremu mafina, vafla ili hleba jer ćete dobiti prozračan, zdrav i ukusan domaći proizvod. Spelta se dobro slaže s praškom za pecivo pa ga možete koristiti za sve recepte za prirepmu hrane koja treba da naraste. Takođe se slaže i uz ukus citrusa pa će palačinke biti najukusnije s džemom od voća iz te porodice.
Pogledajte i 3 proverena trika za najukusnije palačinke
Bademovo i pirinčano brašno
Čak i ako vam palačinke s ovim vrstama brašna ne uspeju od prve, znaćete da radite nešto dobro za sebe i svoje bližnje, a idući put sve će sigurno biti bolje. Ovo je verzija bez glutena. Kombinaciji dvije vrste brašna dodajte pire od banane i karamelu. Nećete pogrešiti ako palačinke prekrijete naseckanim prženim bademima i umućenom slatkom pavlakom.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: tportal
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus