Bez obzira koliko volite palačinke, sigurno ih ponekad i izbegavate jer znate da obično belo brašno nije najbolji izbor, a ako tome dodate stariji tiganj koja zahteva malo više ulja, jasno je da to i nije najzdravija poslastica koju možete zamisliti. Ipak, ljubitelji palačinki o tome su puno razmišljali pa su uz nekoliko eksperimenata došli do zdravijih alternativa s tri vrste brašna zahvaljujući kojima palačinke ne moraju nužno spadati u opasnu zonu. Dodate li im malo svežeg voća ili domaći džem bez šećera, na stolu imate i ukusan i zdrav obrok.

Palačinke od heljdinog brašna

Ako biste rado uživali u slanoj verziji toplog doručka, onda su za vas palačinke od heljdinog brašna. Dakle, u smesu možete staviti malo sira i šunke te na sitno narezanog kineskog luka. Za čisti hedonizam ispecite jaje na oko i položite preko palačinke.

Pogledajte i Kako da napravite osnovno testo za palačinke

Palačinke od spelte

Osim u palačinkama, speltino bršano je odlično i za pripremu mafina, vafla ili hleba jer ćete dobiti prozračan, zdrav i ukusan domaći proizvod. Spelta se dobro slaže s praškom za pecivo pa ga možete koristiti za sve recepte za prirepmu hrane koja treba da naraste. Takođe se slaže i uz ukus citrusa pa će palačinke biti najukusnije s džemom od voća iz te porodice.

Pogledajte i 3 proverena trika za najukusnije palačinke

Bademovo i pirinčano brašno

Čak i ako vam palačinke s ovim vrstama brašna ne uspeju od prve, znaćete da radite nešto dobro za sebe i svoje bližnje, a idući put sve će sigurno biti bolje. Ovo je verzija bez glutena. Kombinaciji dvije vrste brašna dodajte pire od banane i karamelu. Nećete pogrešiti ako palačinke prekrijete naseckanim prženim bademima i umućenom slatkom pavlakom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: tportal