Iako se danas zaprške sve manje upotrebljavaju, ili se svode na najmanju meru – mnoga jela su i dalje nezamisliva bez njih, jer doprinose da budu gušća, a sastojci u njima bolje povezani. Razlog za izbegavanje zapržaka leži u njihovoj štetnosti za starije osobe, ali se ta štetnost može izbeći umerenom upotrebom brašna i masnoće.

Zaprška se pravi od iste količine mekog ili polumekog brašna i masnoće. Za bele čorbe ili umake koji zahtevaju svetlu zapršku, uzima se puter, margarin ili biljna mast, dok se za običnija jela sa rumenom zaprškom može uzeti ulje ili svinjska mast. Zaprška se u jelo obično stavlja kao poslednji dodatak; nakon nje se, eventualno, dodaju samo lakši začini.

Pogledajte i Kako da napravite zdraviju zapršku

Način pripreme

Zagrejati u šerpi na šporetu određenu količinu masnoće i dodati odmerenu količinu brašna. Kada brašno počne da se prži, zaprška se peni. Za belu zapršku, brašno ne treba dugo pržiti, kako bi zaprška ostala bela. Za obična jela, brašno se prži dok ne porumeni, a onda zapršku treba pažljivo razrediti pripremljenom hladnom tečnošću; da se ne bi napravile grudve, tečnost treba dolivati po malo, uz neprestano mešanje, sve dok se ne dobije glatka kaša koja se dalje razređuje do željene gustine. Može se upotrebiti i vrela tečnost, ali se u tom slučaju mora još brže mešati. Zapršku treba kuvati najmanje 20 minuta, a za krem čorbe i umake čak i do pola sata, kako se ne bi osećao miris sirovog brašna.

Pročitajte i 5 korisnih saveta za pripremu pasulja

Količina zaprške zavisi od vrste jela:

u bele krem čorbe na 1 litar tečnosti treba praviti svetlu zapršku od 50 grama masnoće i 50 grama brašna

u čorbe od povrća ili mesa – 40 grama masnoće i 40 grama brašna

u ređe čorbe od povrća ili ribe – 30 grama masnoće i 30 grama brašna.

u svetli umak na 5 dl tečnosti – 40 grama masnoće i 40 grama brašna.

u običan umak – 30 grama masnoće i 30 grama brašna.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: krstarica.com