Domaći sir domaćice odavno ne prave, već većina njih kupuje. Ali, priprema uopšte nije teška i ne zahteva puno vremena. Treba da obezbedite 6 namirnica i da ih sve skuvate, a onda da sipate u flašu i ohladite. Napravićete najlepši domaći sir sa lukom koji možete da služite kao predjelo na slavama, ali i kao namaz za hleb.  

  • Sastojci:
  • 1 l mleka 
  • 10 g soli 
  • 15 g putera 
  • 120 g skroba 
  • 1 ljubičasti luk 
  • 200 g tvrdog sira 

Priprema:
U mleko dodajte so i skrob, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz konstantno mešanje. Zatim dodajte puter i rendani sir i mešajte dok se ne istopi i svi sastojci se ne sjedine. Zatim dodajte isečeni ljubičasti luk, promešajte i kuvajte još 5 minuta. Uzmite plastičnu flašu i isecite joj vrh, pa je dobro operite i osušite. Sipajte sir unutra i zatvorite providnom folijom, pa stavite u frižider na 4-5 sati. Presecite flašu i izvadite sir, pa servirajte. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE