U zamrzivaču dolazi do formiranja leda, jer hladan vazduh izvlači vlagu iz namirnica koje ste ubacili u njega. Hladan vazduh ne može zadržavati vlagu kao topli pa je mora negde akumulirati – u zatvorenom prostoru poput zamrzivača to je na zidovima i fiokama.

Kako vaš zamrzivač ne bi uvek bio obložen ledenim santama (i kako ga ne biste morali otapati svakih desetak dana) isprobajte neke od sledećih trikova.

Pogledajte i Saveti za pravilno zamrzavanje i odmrzavanje mesa

Koristite ulje

Savet koji ste već verovatno čuli bezbroj puta jeste da zidove i fioke prebrišete uljem. To će stvoriti klizavu površinu na kojoj se ne može formirati led. To je dobra opcija, ali zapravo time ne rešavate problem vlažnosti u zamrzivaču.

Pogledajte i Da li se odmrznuto meso sme ponovo zamrznuti?

Čvrsto zatvorite namirnice

Da biste smanjili količinu vlažnosti u zamrzivaču uvek dobro zatvarajte namirnice. Korišćenje mašine za zatvaranje kesa najbolja je opcija, ali možete koristiti i kese sa zip zatvaračem ili posude sa poklopcem. Iz kesa istisnite što više vazduha pre stavljanja u zamrzivač. Korišćenjem kesa sa zatvaračem i posuda sa poklopcem sprečićete formiranje leda u zamrzivaču, a istiskanjem vazduha iz kese sprečićete formiranje leda u unutrašnjosti kese.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: mini magazin