Kremasti bešamel sos se dobija kombinacijom putera, mleka, brašna i začina. On se koristi se u pripremi lazanja, raznih pasta ili pečenog povrća. Bešamel može da se koristi i kao osnova za pripremu drugih sosova. Ovaj osnovni recept možete obogatiti začinima po želji, a ukusan je i ako se doda i sir.
Pročitajte i Lazanje od palačinki
Za pripremu bešamela vam je potrebno 70 g maslaca, 30 g brašna, 800 ml mleka, 2 kašičice soli, 1/2 kašičice muskatnog oraščića.
Zagrejte maslac na srednjoj temperaturi dok se ne otopi. Dodajte brašno i mutite dok ne dobijete glatku masu. Kuvajte sos na srednjoj temperaturi oko 6-7 minuta, dok ne poprimi svetlu boju zlata.
U međuvremenu, u posebnoj posudi zagrejte mleko do tačke ključanja (ali ne dozvolite da počne da vri). Smesi sa maslacem dodajte postepeno, šolju po šolju, vrućeg mleka uz neprekidno mešanje. Neka sos počne da ključa, pa kuvajte 10 minuta konstantno mešajući. Dodajte so i oraščić i ostale začine ili sir po želji.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus