Maskarpone sir je često glavni sastojak nekih recepata, ali malo je skuplji i, ponekad ga ne možemo ni naći u prodaji.

Ovaj luksuzni bogati sir specifičnog ukusa savršen je za slatke filove, posebno kada pravimo tiramisu tortu. Njegova meka tekstura ga pre približava kiseloj pavlaci ili mekim namazima, nego društvu parmezana ili mocarele. Njegova kremasta, puterasta struktura je idealna za poslastice, ali i za slana jela.

Pogledajte i Kako da napravite sir maskarpone

Sa zamenama, naravno, nećete dobiti isti ukus, ali ćete dobiti teksturu i brzo rešenje kada vam maskarpone nije pri ruci.

Krem sir

Maskarpone možete zameniti istom količinom lepog krem sira. Ovo možete upotrebiti u receptima gde tekstura nije mnogo bitna, naime, krem sir je čvršći od maskarponea. Da biste dobili sličnu teksturu ostavite krem sir na sobnoj tempraturi neko vreme i onda ga dobro izmiksajte dok ne postane savršeno kremast.

Sa tečnim šlagom

Ako pravite tiramisu ili neki drugi recept, gde je jedan od sastojaka maskarpone, možete probati sa ovom zamenom. Ostavite krem sir na sobnoj temperaturi da odstoji. Na 227 g krem sira dodajete ¼ šolje šlaga i sve dobro izmutite mikserom ili u blenderu. Ovu smesu koristite umesto maskarponea.

Na sličan način pravite i kombinaciju sa rikota sirom. Istu gramažu (227 gr) rikota sira miksate sa pola šolje tečnog šlaga. Sve mešate dok ne dobijete meku, kremastu strukturu.

Rikota

Prilikom pripreme nekih slanih jela, sam rikota sir može poslužiti kao zamena za maskarpone. On takođe ima meku strukturu, ali nije kremast kao maskarpone. Zato ga dobro izmutite pre korišćenja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa