Maskarpone je neslani kremasti sir od kravljeg mleka. Može se koristiti svež, kao i za pripremu raznih sosova i kremova za torte i kolače.

Potrebno vam je: 1,5l mleka, 3 dcl kisele pavlake, kašičica morske soli i proceđen sok od dva limuna, bez pulpe.

Zagrejte mleko, pavlaku i so na srednjoj temperaturi i često mešajte kako se ne bi hvatao kajmak. Nemojte dozvoliti da mešavina provri, već je zagrejte samo do, otprilike, 90 stepeni. Trebalo bi da to bude za oko 15 minuta.

Dodajte limunov sok i polako promešajte. Sklonite šerpu s vatre i ostavite da stoji oko pet minuta. Kombinacija kiseline i toplote će izazvati zgrušavanje mleka pa će izdvojiti čvrsta masa i surutka.

Postavite u cediljku gusto cedilo – ili triput presavijeno obično cedilo – i polako sipajte smesu sa surutkom. Ostavite da stoji oko 20 minuta i povremeno odlivajte surutku.

Spojite krajeve cedila tako da se usirena masa skupi i izručite u činiju. Ako želite gušći sir, možete da ostavite da se cedi još sat vremena. Maskarpone može da stoji u frižideru do četiri dana.

Evo nekoliko specijaliteta koje možete pripremiti sa maskarpone sirom

Tiramisu

Tiramisu s voćem

Čizkejk u čaši

Pileća prsa na italijanski način

Loptice od sira

Izvor: Lisa.rs