Izbegnite ove greške i sačuvajte svežinu tek kupljenih namirnica
1. Sve operemo odmah
Može nam se činiti logičnim da povrće i voće odmah nakon kupovine i pre stavljanja u frižider dobro operemo. Ipak, to je greška. Vlažnost će osigurati rast bakterija i namirnice će brže propasti. Ostavite ih neoprane dok ne odlučite da ćete ih konzumirati ili skuvati i tako će duže ostati sveže.
2. Voće i povrće jedno pored drugog
Voće i povrće bi trebalo odvojiti jedno od drugog kada ih stavljate u frižider ili špajz. Mnogi plodovi proizvode etilen, plin koji i proizvođači koriste kako bi voće i povrće brže dozrelo. Etilen će tako ubrzati i propadanje plodova u neposrednoj blizini. Banane će, na primer, duže trajati ako ih razdvojite i svakoj peteljku zamotate u plastičnu foliju. Ako im želite još više produžiti rok trajanja, stavite ih u frižider. Iznenadit će vas koliko će dugo izdržati.
Pročitajte i Kako da vam limun bude svež mesec dana
3. Sve stavljate u kese
Povrće ne bi trebalo stavljati u kese i tako ga čuvati. Ono treba vazduha i prostora da ostane duže sveže. Stoga je stavljanje plodova u kese najgore što možete napraviti. Plodove radije držite u mrežastim vrećama ili probušite rupice na plastičnima, ako već iz nekog razloga želite i dalje držati povrće u kesama.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: vecernji.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus