Izbegnite ove greške i sačuvajte svežinu tek kupljenih namirnica

1. Sve operemo odmah

Može nam se činiti logičnim da povrće i voće odmah nakon kupovine i pre stavljanja u frižider dobro operemo. Ipak, to je greška. Vlažnost će osigurati rast bakterija i namirnice će brže propasti. Ostavite ih neoprane dok ne odlučite da ćete ih konzumirati ili skuvati i tako će duže ostati sveže.

Pogledajte i Jednostavan trik za uklanjanje pesticida s voća i povrća

2. Voće i povrće jedno pored drugog

Voće i povrće bi trebalo odvojiti jedno od drugog kada ih stavljate u frižider ili špajz. Mnogi plodovi proizvode etilen, plin koji i proizvođači koriste kako bi voće i povrće brže dozrelo. Etilen će tako ubrzati i propadanje plodova u neposrednoj blizini. Banane će, na primer, duže trajati ako ih razdvojite i svakoj peteljku zamotate u plastičnu foliju. Ako im želite još više produžiti rok trajanja, stavite ih u frižider. Iznenadit će vas koliko će dugo izdržati.

Pročitajte i Kako da vam limun bude svež mesec dana

3. Sve stavljate u kese

Povrće ne bi trebalo stavljati u kese i tako ga čuvati. Ono treba vazduha i prostora da ostane duže sveže. Stoga je stavljanje plodova u kese najgore što možete napraviti. Plodove radije držite u mrežastim vrećama ili probušite rupice na plastičnima, ako već iz nekog razloga želite i dalje držati povrće u kesama.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: vecernji.hr